Incendii în Grecia: Peste 56.000 de hectare pârjolite de flăcări. Insula Evia, cea mai afectată

  • 08 August 2021 12:12
Incendii în Grecia: Peste 56.000 de hectare pârjolite de flăcări. Insula Evia, cea mai afectată

Incendiile din Grecia produc o catastrofă de proporții ”biblice”, mii de hectare de păduri fiind mistuie de flăcări, în timp ce mii de oameni au fost evacuați, iar peste 1000 de pompieri continuă să se lupte cu focul, relatează Euronews și BBC. Premierul grec a vorbit despre ”o vară de coșmar”, insistând că prioritatea este protejarea vieților omenești, scrie hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, în ultimele 10 zile, peste 56.000 de hectare au fost arse, potrivit datelor furnizate de Sistemul European privind Incendiile de Vegetație, în condițiile în care Grecia se confruntă cu cel mai grav val de căldură din utlimii 30 de ani. Din fericire, numărul victimelor nu a crescut, până acum fiind anunțate două decese și peste 18 răniți.

Autoritățile au avertizat populația că riscul izbucnirii unor noi incendii se menține foarte ridicat în multe regiuni din Grecia, inclusiv zona Atena și Creta. Totuși, duminică dimineața, situația părea că s-a stabilizat în zona Capitalei elene.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a reafirmat că prioritatea guvernului este protejarea vieților omenești.

Zeci de incendii de vegetație au izbucnit în ultimele 24 de ore, cea mai afectată fiind insula Evia, a doua cea mai mare insulă din Peloponez, dar și în zona Arkadia și Olympia.

În Evia, peste 2.000 de persoane au fost evacuate cu feribotul, iar alte 10 nave așteaptă la Pefki, în nordul insulei, gata să intervină pentru evacuarea altor oameni, dacă va fi necesar.

Evia, o imensă insulă muntoasă acoperită de puni care atrage în mod obișnuit turiști greci și străini, este un coșmar pentru pompieri deoarece relieful este abrupt și accidentat. Flăcările au cuprins case din satele Ellinika, Vasilika și Psaropouli, după ce au distrus sute de locuințe în regiune.

În prezent, sunt active 55 de focare, dintre care cinci majore.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău