Incendii în California - Flăcările au ajuns în cartierele de lux; mii de persoane, inclusiv vedete, au fost evacuate

  • 29 Octombrie 2019 09:23
Incendii în California - Flăcările au ajuns în cartierele de lux; mii de persoane, inclusiv vedete, au fost evacuate

Un nou incendiu a izbucnit luni în cartierele de lux din Los Angeles, distrugând mai multe locuințe și forțând mii de persoane - inclusiv unele vedete - să evacueze zona, în timp ce alte echipaje de pompieri se luptau cu flăcările violente ce mistuie regiunea viticolă din Sonoma, lângă San Francisco, relatează luni AFP, preluat de AGERPRES.

Întregul stat american California, situat în vestul țării și afectat în ultimii ani de incendii devastatoare și uneori letale, a fost plasat duminică în stare de urgență de guvernatorul său.

Pe dealurile din nord-vestul Los Angeles-ului, la porțile celebrului cartier Bel Air și ale faimosului Getty Museum, un incendiu de vegetație calificat drept ''foarte agresiv'' de către echipajele de intervenție a izbucnit în noaptea de duminică spre luni.

LeBron James și Arnold Schwarzenegger, evacuați

Câteva mii de persoane au fost trezite în toiul nopții de alertele primite pe telefoanele mobile prin care li se solicita să își facă bagajele și să evacueze cât mai repede locuințele.

Întețit de vântul puternic, ''Getty Fire'' a mistuit, luni după-amiază, o suprafață de peste 240 de hectare și a forțat închiderea uneia dintre cele mai aglomerate autostrăzi din megalopolisul californian, potrivit pompierilor din Los Angeles care au desfășurat 1.100 de bărbați și femei pentru a lupta cu acest infern.

Printre rezidenții cărora li s-a cerut să evacueze preventiv locuințele se numără mulți milionari, inclusiv jucătorul de baschet LeBron James. ''A trebuit să evacuez de urgență casa și sunt cu familia în mașină în căutarea unor camere. Niciun noroc până acum!'', a scris sportivul într-un mesaj publicat pe Twitter. El a revenit mai târziu spunând că a găsit în sfârșit cazare pentru el și familia sa.

Și actorul Arnold Schwarzenegger a fost nevoit să se supună ordinului autorităților. "Am evacuat fără probleme la 3.30 în această dimineață (luni)", a scris el pe Twitter. ''Dacă vă aflați într-o zonă de evacuare, nu întârziați. Fugiți'', a insistat starul din "Terminator''.

Incendiul a condus la închiderea J. Paul Getty Museum și a mai multor școli din zonă, din motive de siguranță.

''Ne apropiem de vârful sezonului incendiilor''

În comitatul Sonoma, aproximativ 180.000 de oameni au fost somați în acest weekend să evacueze locuințele din cauza incendiului numit ''Kincade Fire'', la nord de San Francisco.

Potrivit CalFire, departamentul de pompieri din California, incendiul, care a izbucnit miercuri seara, a pârjolit deja peste 26.000 de hectare și este controlat în proporție de doar 5%.

Peste 3.000 de pompieri sunt desfășurați pe teren și luptă cu flăcările, a căror evoluție se estimează că ar putea fi stopată definitiv înainte de data de 7 noiembrie.

Cel puțin două spitale au evacuat pacienții în weekend și i-au transportat în alte unități, iar sute de polițiști au fost desfășurați pentru a se evita jefuirea proprietăților abandonate.

Relativ ferite în timpul incendiilor anterioare din ultimii ani, mai multe proprietăți din comitatul Sonoma, zonă recunoscută la nivel mondial pentru vinurile sale, au fost cuprinse de flăcări.

În înregistrările video se poate vedea cum clădirea principală a Soda Rock Winery, veche de 150 de ani, a fost cuprinsă de flăcările uriașe, în Healdsburg.
                
Autoritățile estimează că aproape 80.000 de clădiri sunt potențial amenințate de flăcările întețite de vântul puternic ce suflă de câteva zile peste California, cu rafale de până la 130 km/h și de un nivel foarte scăzut de umiditate (14%).

Au fost luate numeroase măsuri de precauție pentru a se evita consecințele ''Camp Fire'', un alt incendiu devastator, care a făcut 86 de victime în nordul statului, în noiembrie 2018.

Compania Pacific Gas and Electric Company (PG&E) a anunțat anterior că a întrerupt furnizarea de electricitate la 940.000 de consumatori din această regiune, începând de sâmbătă după-amiază, din cauza condițiilor meteorologice deosebite.

Autoritățile locale nu au determinat deocamdată originea acestui infern, însă PG&E a făcut referire la un incident la unul dintre cablurile din zona unui stâlp de înaltă tensiune care îi aparține, în apropiere de locul în care s-a declanșat ''Kincade Fire'', la doar șapte minute înainte de izbucnirea flăcărilor.

Guvernatorul din California, Gavin Newsom, a anunțat într-o conferință de presă organizată luni că pompierii au intervenit pentru stingerea a circa 330 de incendii izbucnite pe teritoriul statului, relatează Xinhua.

Până în prezent nu au fost raportate victime ale incendiilor de vegetație care au izbucnit în ultimele zile, au notat media locale.

Newsom a precizat că sezonul incendiilor din acest an nu este cel mai grav înregistrat în California în ultimii ani. ''Ne apropiem de vârful sezonului incendiilor, foarte familiar pentru noi în California, dar nu și pentru oamenii din afara statului'', a precizat Newsom. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău