Incendii: Australia mobilizează 3.000 de militari rezerviști

  • 04 Ianuarie 2020 09:49
Incendii: Australia mobilizează 3.000 de militari rezerviști

Australia a chemat 3.000 de rezerviști să se desfășoare pentru a face față incendiilor de vegetație care devastează în prezent țara, a anunțat sâmbătă premierul Scott Morrison, o mobilizare fără precedent, notează AFP, preluat de Agerpres.

"Această decizie permite să avem mai mulți oameni pe teren, mai multe avioane pe cer, mai multe nave pe mare", a declarat Scott Morrison, criticat pentru modul în care a gestionat incendiile violente care durează din septembrie.

Un general două stele a fost numit pentru a superviza intervenția armatei, iar HMAS Adelaide - o navă de debarcare cu elicoptere - a fost desfășurată pentru a contribui la efortul de luptă contra focului.

De mai multe luni, armata australiană își aduce ajutorul în materie de recunoaștere aeriană, cartografie, căutare și salvare, logistică și sprijin aerian.

Circa 2.000 de militari au fost deja desfășurați.

"Guvernul nu a luat această decizie superficial", a afirmat ministra apărării, Marise Payne.

"Este pentru prima dată când sunt mobilizați atât de mulți rezerviști. Cred că este pentru prima dată în istoria țării noastre", a subliniat ea.

Un număr mai mic de rezerviști au fost desfășurați pentru a lupta împotriva incendiilor în statul Queensland (nord-est).

Acest anunț intervine în contextul în care premierul Scott Morrison este de mai multe săptămâni ținta criticilor din cauza gestionării actualei crize.

Sfârșitul de săptămână se anunță catastrofal pe frontul incendiilor.

Temperaturile caniculare așteptate sâmbătă - depășind 40 de grade Celsius - vor fi însoțite de vânturi violente care riscă să întețească unele incendii de vegetație care ard în întreaga țară de patru luni, majoritatea scăpate de sub control.

De la începutul anotimpului de incendii în septembrie, cel puțin 22 de persoane și-au pierdut viața, alte zeci sunt date dispărute și peste 1.300 de case s-au transformat în cenușă.

O suprafață de două ori mai mare decât Belgia a ars.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău