Încasările Serviciului Vamal au crescut cu circa 10%

  • 01 August 2016 15:22
Încasările Serviciului Vamal au crescut cu circa 10%

Încasările Serviciului Vamal în primul semestru din acest an au crescut cu circa 10%.

Serviciul Vamal a încasat drepturi de import în valoare de 7,602 miliarde de lei, cu 684 de milioane de lei mai mult față de aceeași perioadă de anul trecut. Datele au fost prezentate în cadrul unei ședințe de bilanț, transmite IPN.

Sporirea încasărilor, creșterea ratei de depistare a fraudelor vamale, profesionalizarea angajaților din sistem – sunt printre principalele rezultate raportate. De asemenea, Serviciul Vamal a desfășurat un control riguros al activității brokerilor și antrepozitelor vamale în privința cărora au fost semnalate anumite încălcări.

La capitolul combaterea fraudelor vamale, în primele șase luni ale acestui an au fost relevate peste două mii de tentative de încălcare a legislației vamale, fiind înregistrată o majorare semnificativă a ratei de depistare, cu 55% față de același interval de timp din anul 2015. Cele mai frecvente încălcări țin de contrabanda cu articole de tutungerie, nedeclararea bunurilor sau diminuarea valorii în vamă a mărfurilor.

Atestarea colaboratorilor din sistem a relevat, pe de o parte, o pregătire insuficientă pentru circa 10% din cei 505 colaboratori supuși până în prezent atestării, dar și o categorie de angajați care dispun de un nivel înalt de profesionalism, care urmează a fi stimulați. Pe parcursul primului semestru, au încetat raporturile de serviciu a 167 de colaboratori, dintre care în cazul a 51 de angajați ca rezultat al atestării pentru necorespundere cu funcția deținută sau probleme de integritate. Restul 116  au fost concediați în urma sancțiunilor disciplinare sau depunerii cererii de demisie din proprie inițiativă.

Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a afirmat că reorganizarea instituției va fi realizată prin optimizare, cu transfer de competențe și responsabilități de la nivel administrativ către birourile și posturile vamale. În acest sens, sunt preconizate cursuri de specializare și perfecționare pentru toți colaboratorii din prima linie de control.

Printre realizările obținute în această perioadă se numără și introducerea „coridoarelor verzi” la patru dintre cele mai solicitate posturi de frontieră, dezvoltarea Tarifului Vamal Integrat și a conceptului de recunoaștere a Agenților Economici Autorizați din UE, precum și aprobarea de către executiv a noilor Regulamente privind protecția proprietății intelectuale și respectiv, valoarea în vamă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău