Încasările la impozitul pe venit de la persoanele fizice care transmit în locațiune bunuri imobile – în creștere cu peste 20%

  • 28 Iulie 15:38
Încasările la impozitul pe venit de la persoanele fizice care transmit în locațiune bunuri imobile – în creștere cu peste 20%

Serviciul Fiscal de Stat informează că, în 6 luni ale anului 2022, încasările la impozitul pe venit de la persoanele fizice care transmit în locațiune bunuri imobile constituie 18,9 milioane lei, în creștere cu 20,1% față de perioada similară a anului precedent.

Urmare a acțiunilor de conformare voluntară și informare, în perioada de referință au fost identificate 3 048 persoane fizice ce dau în locațiune/chirie bunuri imobile.

La 284 persoane fizice ce dau în locațiune bunuri imobile și nu s-au conformat prevederilor legale au fost calculate suplimentar spre plată la buget: plăți de bază în sumă de 162,9 mii lei, majorare de întîrziere în sumă de 11,4 mii lei și aplicată amendă în mărime de 29,6 mii lei.

În total, în perioada semestrului I al anului curent, la Serviciul Fiscal de Stat s-au înregistrat 9 150 contracte de locațiune/chirie.

În conformitate cu art. 901, alin. (34) din Codul fiscal, persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător și transmit în posesie și/sau în folosință proprietate imobiliară, achită impozit pe venit în mărime de 7% din valoarea lunară a contractului. Contractul de locațiune trebuie să fie înregistrat la Serviciul Fiscal de Stat în termen de 7 zile de la data încheierii acestuia. Impozitul se achită lunar, cel târziu la data de 25 a lunii în curs.

De asemenea, Serviciul Fiscal de Stat reamintește persoanelor fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător și care transmit în posesie și/sau în folosință proprietate imobiliară altor persoane fizice, prin utilizarea platformelor Booking, Airbnb și altele, despre necesitatea onorării obligațiunilor fiscale aferent veniturilor obținute.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
18
Tue
19
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău