Încălcările drepturilor lucrătorilor au ajuns la nivel maxim în opt ani. Indicele Global pentru 2021

  • 06 Iulie 2021 15:21
Încălcările drepturilor lucrătorilor au ajuns la nivel maxim în opt ani. Indicele Global pentru 2021

Încălcările drepturilor la grevă, formare și aderare la sindicate, la activitatea sindicală și la libertățile civile, la libertatea de exprimare și de întrunire au ajuns la nivel maxim în opt ani, atestă rezultatele Indicelui Global al Drepturilor, lansat de Confederația Internațională a Sindicatelor (ITUC) la 30 iunie curent, scrie Bizlaw.md.

Potrivit Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Indicele Global al Drepturilor ITUC 2021 documentează cazurile în care guvernele și angajatorii au folosit pretextul pandemiei pentru concedierea lucrătorilor care au eliberat informații importante despre răspândirea virusului la locul de muncă, încălcări ale dreptului la negociere colectivă, supravegherea sporită a lucrătorilor și încălcarea dreptului la viață privată, precum și restricționarea libertății de exprimare și de întrunire.

Conform sursei citate, indexul Global al Drepturilor prezintă date precum că 87% dintre țări au încălcat dreptul la grevă, 79%, au încălcat dreptul la negocieri colective, iar 74%, au refuzat lucrătorilor dreptul de a forma și de a se alătura sindicatelor. Numărul țărilor care împiedică înregistrarea sindicatelor a crescut de la 89 în 2020 la 109, iar numărul țărilor în care libertatea de exprimare și de întrunire a fost refuzată sau restricționată a crescut de la 56 în 2020 la 64.

Publicația relevă că muncitorii au suferit violență în 45 de țări, au fost arestați și reținuți în mod arbitrar în 68 de țări, iar în 6 țări au fost uciși sindicaliști (Brazilia, Columbia, Guatemala, Myanmar, Nigeria și Filipine).

Primele zece țări cu cea mai slabă performanță pentru lucrători în 2021 au fost catalogate Bangladesh, Belarus, Brazilia, Columbia, Egipt, Honduras, Myanmar, Filipine, Turcia și Zimbabwe. Belarus și Myanmar sunt țări noi incluse în clasament.

Orientul Mijlociu și Africa de Nord a fost cea mai proastă regiune din lume pentru muncitori timp de opt ani consecutivi. Libia, Palestina, Siria și Yemenul rămân în conflict, libertățile și drepturile fundamentale din aceste țări fiind încălcate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău