Încă un scandal de corupție cu firma care produce pașapoartele biometrice din Republica Moldova (Mold-Street)

  • 20 Aprilie 2019 10:52
Încă un scandal de corupție cu firma care produce pașapoartele biometrice din Republica Moldova (Mold-Street)

Compania UAB Garsų Pasaulis din Lituania, ce produce și livrează de doi ani carnete de pașapoarte pentru Moldova se află în prezent împreună cu proprietarii săi în centrul unui nou scandal internațional. 

Astfel OCCRP scrie că Garsų Pasaulis ar fi câștigat la începutul acestui an, într-un mod fraudulos, licitația pentru tipărirea carnetelor a pașapoartelor biometrice din Kârgâzstan, oferind unor oficiali mită sub formă de călătorii gratuite peste hotare, notează Mold-Street.md

La licitația organizată de Serviciul de stare civilă din Kârgâzstan au participat cinci companii din Germania, Franța, Lituania și Kazahstan. După prima etapă au rămas două - Garsų Pasaulis și IDEMIA France SAS, ofertele cărora erau practic similare la preț - 940,15 milioane de somi (13,4 milioane de dolari) și 948,71 milioane de somi (13,5 milioane de dolari).

Asta chiar dacă Muhlbauer ID Services GmbH a propus cel mai mic preț - 686,77 milioane de somi, cu o treime mai ieftin. Compania a fost descalificată pentru că nu ar fi prezentat contracte de tipărire a cel puțin 2 milioane de pașapoarte biometrice în ultimii 5 ani.

Dar acest lucru a fost și în cazul Garsų Pasaulis, care a fost desemnată câștigător a licitației. Pentru a demonstra că are contracte de tipărire a mai mult de 2 milioane de pașapoarte biometrice, compania a prezentat documente mai vechi.

Și Idemia și Muhlbauer au contestat rezultatele licitației, dar cererile lor au fost respinse.

Cu toate acestea contractul cu Garsų Pasaulis nu a mai fost semnat, ca urmare a descoperirii a mai multor dovezi că licitația a fost una fraudulosă, iar funcționari de la Serviciul de stare civilă din Kârgâzstan au primit mită sub formă de călătorii gratuite peste hotare din contul companiei.

În consecință, în Kârgâzstan a fost inițiată o anchetă penală, iar ieri, șeful Serviciului de stare civilă din Kârgâzstan a fost demis de premier. În funcție a fost numită însă o altă persoană implicată și ea în mai multe scandaluri, potrivit OCCRP.

Amintim că doi ani în urmă și întreprinderea de Stat Registru, actuala Agenția de Sevicii Publice a semnat un contract de achiziție a 1,5 milioane de carnete de pașapoarte cu Garsų Pasaulis din Lituania în valoare de 5,4 milioane de euro (circa 110 milioane lei la cursul zilei).

În același timp autoritățile de la Chișinău nu au difuzat atunci nici-un o informație detaliată despre contract, limitându-se la declarații în presă.

În 2017, o investigație Reuters a scos la iveală faptul ă grupul Semlex, acționarul majoritar la Garsų Pasaulis, dar și compania lituaniană sunt direct implicate într-o schemă prin care pașapoartele pentru cetățenii din Republica Democrată Congo au ajuns a fi printre cele mai scumpe din lume, circa 185 de dolari bucata, dublu față de cele britanice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău