Încă un mit va fi spulberat? „Armata Z” așteaptă salvarea de la iarnă. Kievul: „Doar în reclame echipamentul rusesc funcționează la -20 de grade”

  • 04 Noiembrie 2022 15:00
Încă un mit va fi spulberat? „Armata Z” așteaptă salvarea de la iarnă. Kievul: „Doar în reclame echipamentul rusesc funcționează la -20 de grade”

Condițiile meteo necruțătoare și zilele mai scurte vor afecta fără îndoială sănătatea și moralul trupelor, dar și armele de pe câmpul de luptă, scrie defenseromania.ro.

Ambele tabere se pregătesc pentru vreme neiertătoare și zile de iarnă mai scurte, care vor afecta sănătatea și moralul trupelor, vor reduce eficiența armelor și a senzorilor de colectare a informațiilor și vor multiplica dificultățile logistice pentru soldații care vor fi pe linii, arată FT, într-o  analiză amplă asupra modului în care sosirea iernii afectează războiul din Ucraina.

"Războiul terestru este, în general, foarte dificil. Războiul de iarnă este o provocare dublă", a confirmat Mykola (Mîkola) Bielieskov, de la Institutul Național de Studii Strategice, un think tank cu sediul la Kiev, susținut de guvernul ucrainean. Potrivit acestuia, lansarea unei ofensive majore la temperaturi mai mici de -15 grade va fi o provocare pentru ambele părți.

Vremea rea ​​va afecta ambele părți și este probabil să încetinească ritmul luptei, arată și Ben Barry, expert în războiul terestre la Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra. 

Armata SUA a furnizat zeci de mii de echipamente pentru vreme rece, a anunțat Pentagonul, iar provizii speciale pentru iarnă sunt trimise de Canada, Bulgaria și alți membri ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. 

Pe de altă parte, Rusia aduce întăriri, adesea slab pregătite, compuse în principal din oameni mobilizați într-o mare acțiune de recrutare lansată la sfârșitul lunii septembrie. 

Oficialii occidentali sunt încrezători că Ucraina va fi mai bine echipată decât rușii, iar soldații săi sunt, de asemenea, mai bine motivați. Dar orice avans al Ucrainei este probabil să fie încetinit de condițiile de iarnă.

Iarna schimbă totul

Acum, trupele ucrainene sunt foarte flexibile, se mută imediat după ce execută o lovitură și nu sunt reperate de ruși.

Pe zăpadă, urmele vehiculelor ucrainene vor fi vizibile pentru dronele rusești, cu ajutorul cărora vor putea stabili unde s-au deplasat soldații.

De asemenea, dacă soldații aprind un foc pentru a se încălzi, vor fi și mai vizibili, iar pădurea, după ce vegetația se va împuțina, nu va mai fi camuflajul perfect, ca până acum.

"Este mult mai greu de ascuns, așa că trebuie să elaborăm noi strategii și metode de luptă în circumstanțe noi. Cine se pregătește mai bine și poate profita de această situație va putea merge mai departe", explică Mîkola Bielieskov.

Cele mai proaste condiții vor fi în noiembrie și începutul lunii decembrie - parte a perioadei pe care rușii o numesc „Rasputița”, o perioadă în care drumurile se înmoaie în noroi și devin impracticabile.

20 de grade sub zero

Tradiția rusă spune că „generalul iarnă” se va alătura Rusiei, așa cum au făcut-o în secolele trecute, pentru a respinge forțele lui Napoleon și ale lui Hitler de la Moscova.

Cu toate acestea, de data aceasta Rusia este o armată de atac, nu una defensivă. Când Uniunea Sovietică a invadat Finlanda în iarna anilor 1939-1940, finlandezii erau mai bine echipați pentru frig decât invadatorii și cunoșteau terenul, iar pierderile sovietice au fost de zece ori mai mari decât cele finlandeze, deși Finlanda a capitulat în cele din urmă.

Yuriy Bereza, comandantul batalionului Dnipro-1 al Gărzii Naționale Ucrainene, spune că toți cei 1.500 de bărbați sub comanda sa sunt echipați cu o pereche de cizme de rezervă și o pătură.

Luptă în estul Ucrainei și au provizii mari de lemne și sobe. Bereza a re experiență - a luptat și  2014 și știe că există diferențe între iarna din estul Ucrainei, unde temperaturile pot scădea până la 20 de grade sub zero, și sud, unde iernile sunt de obicei mai blânde.

El este conștient că ambele părți se vor lupta atunci când temperaturile scad, dar crede că rușii vor suferi mai mult.

"Doar în reclame, echipamentele rusești funcționează la minus 20 de grade. Sistemul nostru funcționează mai bine, dar în realitate totul încetinește și avem nevoie de combustibil și ulei suplimentar pentru ca echipamentele noastre să nu se defecteze".

Strângere de fonduri pentru armata rusă

În Rusia, bloggerii pro-Kremlin au lansat campanii de crowdfunding pentru a colecta donații pentru haine calde pentru cei mobilizați pentru războiul din Ucraina. „Băieții noștri au nevoie de astfel de lucruri și trebuie să știe că toată patria este în spatele lor”, a spus bloggerul Yurii într-un mesaj video pe 29 septembrie.

După două săptămâni, acesta a anunțat că a strâns 400 de milioane de ruble, adică 6,5 milioane de dolari.

Un alt cunoscut blogger militar cu porecla Kotenok Z, care reflectă adesea opiniile Kremlinului, a spus că operațiunile militare rusești vor fi în curând îngreunate semnificativ de vreme.

"Intrăm într-o perioadă de slăbire. Vine iarna. Zilele sunt mai scurte, sunt ploaie și nori. Și inamicul înțelege acest lucru și pare că încearcă să străpungă pe alocuri în aceste ultime zile calde și uscate", explică și Aleksandr Hodakovski, comandantul forțelor ruse din estul Ucrainei, săptămâna trecută, într-o declarație pentru ziarul Komsomolska Pravda.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău