Încă un înalt demnitar îl abandonează pe Putin. Ginerele lui Elțîn, primul președinte al Rusiei, s-a retras din funcția de consilier

  • 31 Mai 2022 08:54
Încă un înalt demnitar îl abandonează pe Putin. Ginerele lui Elțîn, primul președinte al Rusiei, s-a retras din funcția de consilier

Valentin Iumașev, ginerele primului președinte al Rusiei, Boris Elțîn, s-a retras din funcția de consilier onorific al lui Vladimir Putin în urmă cu o lună, conform unor surse din anturajul fostului oficial rus, citate de Reuters.

Iumașev a fost un consilier onorific cu o influență limitată asupra luării de decizii a lui Putin, însă plecarea lui înlătură toate legăturile dintre regimul Putin și președinția lui Elțîn, o perioadă de reforme liberale și de deschidere a Rusiei spre Occident, scrie digi24.ro.

În martie, o altă personalitate marcantă din perioada lui Elțîn, Anatoli Ciubais, s-a retras din funcția de trimis special al Kremlinului, iar luna aceasta un diplomat din cadrul misiunii Rusiei la Națiunile Unite a demisionat după ce a condamnat războiul.

Liudmila Telen, prim-vicepreședintă a Centrului Prezidențial Boris Elțin, o fundație în care Iumașev este membru în consiliul de administrație, a declarat pentru Reuters că Iumașev a renunțat la rolul său de consilier al Kremlinului în aprilie, „din propria inițiativă”.

O a doua persoană din anturajul lui Iumașev a confirmat, sub protecția anonimatului, că Iumașev a încetat să fie consilier prezidențial în aprilie.

În timpul lui Boris Elțin, care a fost președinte a Rusiei din 1991 până în 1999, Iumașev a fost consilier al Kremlinului, iar apoi a devenit șeful de personal al președinției. El este căsătorit cu fiica lui Boris Elțin, Tatiana.

Iumașev conducea administrația prezidențială în 1997 când Vladimir Putin, fost agent KGB care primise o funcție de importanță medie în administrația prezidențială cu un an înainte, a fost promovat în funcția de șef-adjunct al acestei administrații.

Această promovare a constituit o rampă de lansare pentru Putin, care a devenit un fel de „moștenitor” al lui Boris Elțîn și a câștigat alegerile prezidențiale din 2000, după ce Elțîn s-a retras.

Chiar dacă de-a lungul anilor politicile lui Putin s-au îndepărtat de valorile îmbrățișate de Elțîn, liderul rus a menținut legături cu fosta familie prezidențială. În ianuarie 2020, potrivit site-ului Kremlinului, Putin a vizitat-o pe fiica lui Elțîn, Tatiana, acasă la ea, pentru a-i ura „la mulți ani” de ziua de naștere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău