Încă un gigant își închide fabrica din Rusia

  • 01 Iulie 2015 13:52
Încă un gigant își închide fabrica din Rusia

General Motors (GM) a închis temporar fabrica sa din Sankt Petersburg (Rusia), a anunțat, miercuri, producătorul auto american, transmit Agerpres.

'Fabrica a suspendat asamblarea pieselor și a colecțiilor de piese (SKD) și va fi închisă', se arată în comunicatul GM, care, în martie, anunța că Opel va fi retrasă de pe piața din Rusia până la finele acestui an.

De asemenea, GM va opri producția de automobile Chevrolet la uzina producătorului auto rus GAZ.

GM va retrage brandul Opel de pe piața din Rusia până în luna decembrie 2015, urmând să se concentreze doar pe segmentul premium cu automobilele Cadillac, care vor continua să fie importate și vândute în Rusia. De asemenea, GM va continua să vândă în Rusia unele modele de Chevrolet construite în SUA, precum Corvette, Camaro și Tahoe.

În perioada martie - iunie 2015, la fabrica GM din Sankt Petersburg au fost concediați 583 de angajați, iar până la sfârșitul anului vor mai pleca alți 37 de angajați.

În 2014, conform datelor Association of European Businesses (AEB), vânzările General Motors în Rusia au scăzut cu 26,4%, la 257.600 vehicule, în timp ce declinul pieței a fost mai redus, de 10%, din cauza crizei economice, care se traduce printr-o depreciere puternică a rublei. Economia Rusiei suferă de pe urma scăderii prețului petrolului, dar și din cauza sancțiunilor impuse de Occident pentru rolul Moscovei în conflictul din Ucraina.

Luna trecută, Sergey Borodin, șeful corporației pentru dezvoltarea regiunii Vladimir, a anunțat că producătorul auto german Daimler a suspendat pe termen nelimitat construirea unei fabrici în Rusia, unde urmau să fie produse automobile Mercedes-Benz.

'Știm că partea germană a stabilit construirea unei fabrici Mercedes în Rusia. Am luat în considerare diverse locații, am sugerat două în regiunea Vladimir dar, în acest moment, din cauza sancțiunilor, implementarea proiectului este suspendată', a declarat oficialul rus.

Conform datelor publicate recent de Association of European Businesses (AEB), vânzările de mașini și vehicule comerciale ușoare au scăzut în luna mai cu 38% pe piața rusă, a cincea lună de declin, pe fondul problemelor cu care se confruntă economia și al deprecierii rublei.

Livrările auto s-ar putea contracta anul acesta cu 25%, la 1,89 milioane de unități, după un declin de 10% în 2014, conform estimărilor AEB.
Declinul economiei și deprecierea rublei au determinat producătorii auto să-și reducă producția, să ofere reduceri sau să scadă prețurile.

VW se alătură astfel companiilor occidentale care și-au redus operațiunile în Rusia. Pe lângă scăderea vânzărilor, producătorii auto se confruntă cu diminuarea marjelor de profit cu 10-15%, pe fondul deprecierii rublei, care a majorat costul componentelor din import.

Companiile auto au început din 2014 să reducă producția și numărul de angajați la fabricile din Rusia. Pentru a contracara aceste tendințe, Guvernul de la Moscova a anunțat că va acorda producătorilor auto subvenții de zece miliarde de ruble (166 milioane de dolari) pentru a sprijini industria auto. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău