Încă un gaz de gripă sezonieră. Care sunt principalele simptome

  • 11 Ianuarie 2016 19:04
Încă un gaz de gripă sezonieră. Care sunt principalele simptome

După primul caz de gripă din acest sezon, înregistrat săptămâna trecută într-o localitate din raionul Ungheni, autoritățile susțin că un al doilea caz ar putea fi confirmat în raionul Telenești. Este vorba despre o femeie de aproximativ 60 de ani care prezintă principalele simptome ale infecției. Aceasta urmează să fie supusă testelor de laborator.Femeia, suspectată…

După primul caz de gripă din acest sezon, înregistrat săptămâna trecută într-o localitate din raionul Ungheni, autoritățile susțin că un al doilea caz ar putea fi confirmat în raionul Telenești. Este vorba despre o femeie de aproximativ 60 de ani care prezintă principalele simptome ale infecției. Aceasta urmează să fie supusă testelor de laborator.

Femeia, suspectată că ar avea gripă sezonieră, prezintă simptomele caracteristice acestei infecții, potrivit vicedirectorului Centrului Național de Sănătate Publică, Constantin Spânu. Femeia suferă de patologii pre-existente, - cum ar fi angină pectorală, insuficiență cardio-vasculară și diabet zaharat, - ea nu a fost vaccinată împotriva gripei. Specialiștii recomandă adresarea la medic imediat după apariția simptomelor, tratamentul fiind mult mai eficient în primele zile.

”Dureri de cap puternice, dureri în gât, indispoziție în articulații sunt principalele simptome ale gripei. Persoanele cu insuficiență cardiovasculară, cu diabet zaharat, insuficiență hepatică și renală sunt mai predispuse către dezvoltarea unor complicații gripale severe”, a declarat Constantin Spânu.

Pentru a preveni răspândirea virusului, medicii recomandă populației să ia măsuri de profilaxie, iar la apariția primului caz de îmbolnăvire, se recomandă izolarea imediată a persoanei pentru a reduce riscul răspândirii infecției.

În această perioadă cu risc sporit de infectare se recomandă de a evita locurile aglomerate și contactul cu persoanele bolnave. În cazul femeilor însărcinate, gripa poate duce la avorturi spontane și nașteri premature. Încăperile unde au loc orele la școală trebuie permanent aerisite iar pentru întărirea sistemului imunitar se recomandă consumul de alimente bogat în vitaminele B1, B2 și B3, și în special vitamina C.

În sezonul rece al anului trecut, complicațiile provocate de gripă au dus la moartea a peste 20 de persoane. Majoritatea din ele sufereau de afecțiuni pre-existente.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1,03 m/s
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău