Încă un cetățean român evacuat din Afganistan. Au fost preluați și alți trei cetățeni ai unor state aliate

  • 20 August 2021 08:46
Încă un cetățean român evacuat din Afganistan. Au fost preluați și alți trei cetățeni ai unor state aliate

Un al doilea cetățean român, angajat al unei agenții NATO, a fost evacuat din Afganistan, în cursul nopții de joi spre vineri, de către aeronava Forțelor Aeriene Române, informează Ministerul Afacerilor Externe de la București, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, românul se afla deja pe aeroportul internațional din Kabul, iar odată cu el au fost preluați și alți trei cetățeni ai unor state aliate: un bulgar, un britanic și un american.

Aeronava militară de transport a Forțelor Aeriene Române a aterizat în cursul nopții pe aeroportul internațional din Kabul. Ca și în cazul primului zbor, pe lângă personalul militar s-a aflat la bord și o echipă consulară mobilă a MAE. După preluarea pasagerilor, avionul a decolat către Islamabad unde a ajuns în siguranță. Cetățeanul român evacuat va fi găzduit momentan la Islamabad, urmând a fi repatriat în România.

MAE precizează că aeronava Forțelor Aeriene Române va continua staționarea la Islamabad, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetățeni români, atunci când aceștia vor ajunge în aeroportul internațional.

De asemenea, adaugă sursa menționată, autoritățile române din cadrul Celulei de criză interinstituționale continuă demersurile complexe, pe canale specifice, pentru asigurarea transferului către aeroport a altor cetățeni români. Celula de criză menține permanent legătura cu cetățenii români aflați în diversele locuri din Kabul.

MAE subliniază că în capitala afgană sunt în continuare condiții de securitate deosebit de dificile și periculoase care nu au făcut posibil accesul altor români spre aeroport până la momentul decolării aeronavei. În aceeași situație se află și alți cetățeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluați de aeronavele trimise de statele lor.

Potrivit comunicatului transmis de minister, Celula de criză interinstituțională a efectuat deja demersurile pentru identificarea, validarea și contactarea unor cetățeni afgani, foști colaboratori ai trupelor române pe perioada desfășurării misiunii acestora în Afganistan, respectiv studenți bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptați la studii în România. În măsura în care vor putea ajunge în aeroportul din Kabul, aceștia vor fi evacuați cu aeronava românească.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Sun
26
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău