Încă un ambasador îl înfruntă pe Igor Dodon, comentând poziția pro-moscovită a președintelui R.Moldova

  • 24 Ianuarie 2017 17:26
Încă un ambasador îl înfruntă pe Igor Dodon, comentând poziția pro-moscovită a președintelui R.Moldova gov.md

Declarațiile pro-moscovite ale președintelui Igor Dodon nu înseamnă că Republica Moldova ar putea ieși din GUAM, organizație regională din care face parte și Azerbaidjanul, declară ambasadorul moldovean la Baku, Gheorghe Leucă.

Dimpotrivă, colaborarea dintre statele membre ale acestei organizații a fost intensificată, a subliniat Gheorghe Leucă, citat de ara.az

„Eu particip activ la toate activitățile desfășurate în cadrul acestei organizații la Baku. În cadrul GUAM au fost înregistrate evoluții pozitive. Cred că, în cadrul organizației, colaborarea se va dezvolta”, a precizat ambasadorul moldovean.

În altă ordine de idei, Gheorghe Leucă a înmânat astăzi rudelor lui Gafur Suleimanov, cetățean azer care a luptat voluntar în forțele armate ale Republicii Moldova în timpul războiului de pe Nistru, din 1992, un ordin acordat post-mortem de Guvernul de la Chișinău.

Menționăm că GUAM este o inițiativă regională din patru state – Georgia, Ucraina, Republica Azerbaidjan și Republica Moldova – inițialele cărora formează denumirea organizației. Inițial, erau cinci state (Uzbekistan), iar această organizație se numea GUUAM. Crearea forumului consultativ din 4 state a avut loc la 10 octombrie 1997 în Strasbourg, în timpul Summit-ului Consiliului Europei. Autoritățile și experții din Rusia au avut de la bun început o atitudine negativă față de GUUAM, văzând în această organizație regională o amenințare la interesele sale politice, economice și de securitate din spațiul post-sovietic.

Amintim că acum o săptămână Igor Dodon a solicitat Cabinetului de Miniștri să inițieze  procedura de rechemare a ambasadorului Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea, după ce acesta s-a pronunțat asupra legalității acțiunilor șefului statului în raport cu retragerea cetățeniei fostului președinte român Traian Băsescu.

Guvernul a respins, însă, acest demers al lui Igor Dodon.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău