Încă o tragedie se petrece în Wuhan în aceste zile: zeci de mii de animale de companie riscă și ele să moară

  • 10 Februarie 2020 18:00
Încă o tragedie se petrece în Wuhan în aceste zile: zeci de mii de animale de companie riscă și ele să moară

În Wuhan s-a demarat o operațiune de salvare a animalelor de companie abandonate în case fără apă și mâncare, scrie Mediafax.ro

Asociațiile pentru protecția animalelor din Wuhan au inițiat o procedură de salvare a animalelor de companie blocate în case fără apă și hrană, deoarece stăpânii lor nu s-au mai putut întoarce în oraș din cauza interdicțiilor impuse de coronavirus sau sunt internați în spitale, relatează NBC News.

 

Potrivit unei asociații din Wuhan care se ocupă de salvarea pisicilor, există între 20.000 și 30.000 de animale abandonate în case și care au nevoie de îngrijire. Dintre acestea peste 2.500 au fost salvate de cei 100 de voluntari ai organizației. 

Situația aduce aminte de cea descrisă în cartea „Lumea fără noi”, în care autorul își imaginează că oamenii au dispărut brusc de pe planetă. În opera respectivă, Alan Weisman își imaginează ce fac, fără ajutorul omului, sutele de milioane de animale de companie rămase pe planetă. 

Cea mai mare provocare a celor care salvează animalele blocate în locuințe este să pătrundă în casele oamenilor. Unii stăpâni de animale au oferit codul digital de la intrare, în timp ce alții au indicat voluntarilor de la cine pot procura o copie a cheilor de la casă. În unele cazuri, proprietarii au permis char și spargerea ușilor pentru ca animalul de companie să fie salvat. 

Unul dintre voluntari povestește cum a intrat într-o casă unde stăpânul lăsase pisicii lui o rezervă de apă și mâncare pentru trei zile. Atunci când tânărul a găsit pisica, animalul era extrem de slab și deshidratat și părea a fi pe moarte. Din fericire a reușit să-i acorde îngrijirea necesară la timp.

Directorul Asociației pentru Protecția Animalelor din Wuhan a declarat că 3.500 de persoane au cerut ajutorul pentru a le salva animalele de companie la care nu s-au mai putut întoarce din cauza închiderii orașului. Asociația a răspuns la 1.300 de solicitări.

„Lucrăm oră de oră, la sfârșitul zilei trebuie să telefonăm oamenilor care au nevoie de ajutorul nostru în ziua următoare. Ne culcăm după miezul nopții”, a declarat Du Fan, directorul Asociației pentru Protecția Animalelor din Wuhan.

Majoritatea animalor salvate sunt câini și pisici, însă s-au primit cereri de ajutor și de la stăpâni care dețin reptile, iepuri, păsări și porci pitici. 

Voluntarii lasă animalolor mâncare și apă pentru mai multe zile.

Chen, un tânăr în vârstă de 25 de ani, a plecat din Wuhan înaintea declanșării epidemiei de gripă și a lăsat în urmă un cățel de în vârstă de 4 luni și o pisică de 5 luni. După ce a apelat la mai multe asociații, unul dintre prietenii săi s-a oferit să îi hrănească animalele. 

„Am fost foarte îngrijorat pentru animalele mele atunci când am descoperit că Wuhan este închis și că nu se știe când mă voi putea întoarce acasă. Am făcut tot ce mi-a stat în putere pentru a le salva”, a declarat Chen.

Există și zvonuri conform cărora unele animale au fost abandonate pe străzi deoarece oamenilor le este teamă că patrupedele ar putea contribui la răspândirea coronavirusului.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății nu există nicio dovadă că animalele precum câinii sau pisicile ar fi purtătoarele de virusului din China.

Sursa:Mediafax.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău