Încă o tentativă eșuată de alegere a unui spicher în Adunarea Populară de la Comrat

  • 18 Ianuarie 14:31
Încă o tentativă eșuată de alegere a unui spicher în Adunarea Populară de la Comrat

O nouă tentativă eșuată, astăzi, a 13-a la număr, de a alege un spicher al Adunării Populare de la Comrat, organul legislativ al autonomiei găgăuze, transmite Radio Chișinău.

După dezbateri și discuții în contradictoriu, care au durat câteva ore, deputații au decis că următoarea ședință a legislativului local va avea loc la 25 ianuarie. Până atunci, deputații urmează să mai poarte negocieri pe marginea candidaturilor. Unii s-au declarat optimiști că la 25 ianuarie se va reuși alegerea unui spicher.

Observatorii locali spun că lupta pentru postul de președinte al organului legislativ s-ar da între două grupuri – cel al fostului spicher Dmitri Constantinov și cel din care face parte deputatul Victor Petrov, susținut de deputații fracțiunii socialiste și cei din tabăra nedeclarată a bașcanului Irina Vlah. Niciun grup nu are cele 18 voturi necesare pentru a putea alege spicherul. Experții spun că, la Comrat, criza politică are loc din cauza lipsei unui sistem politic bazat pe partide.

Majoritatea celor 35 de deputați găgăuzi sunt neafiliați politic. Bașcanul autonomiei este singura persoană care poate dizolva în două situații organul legislativ. Totuși, legile găgăuze prevăd că Adunarea Populară nu poate fi dizolvată timp de un an de la alegerea noii componențe. Actuala componență a fost aleasă în luna octombrie 2021.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:2,57 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
1
Fri
1
Sat
1
Arhivă Radio Chișinău