Încă o țară discută despre transferarea ambasadei sale din Israel la Ierusalim

  • 02 Ianuarie 2019 11:51
Încă o țară discută despre transferarea ambasadei sale din Israel la Ierusalim

Președintele Hondurasului, Juan Orlando Hernandez, premierul israelian Benjamŕ­n Nethanyahu și secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, au decis 'să meargă înainte (...) în procesul de decizie pentru deschiderea de ambasade la Tegucigalpa și Ierusalim', arată un comunicat al Departamentului de Stat de la Washington.

Întâlnirea celor trei oficiali a avut loc la Brazilia, în marja ceremoniei de învestire a președintelui brazilian, Jair Bolsonaro.

Cele trei state prevăd, de asemenea, reuniuni în capitalele lor, convenind totodată 'să întărească relațiile politice și să-și coordoneze cooperarea pentru dezvoltarea Hondurasului', mai indică diplomația americană.

În prezent, Honduras are deschisă o ambasadă la Tel Aviv, în timp ce Israelul i-a încredințat ambasadorului său în Guatemala relațiile cu Tegucigalpa, unde deține un consulat.

Infracționalitatea și sărăcia din Honduras alimentează o emigrație spre SUA pe care președintele american Donald Trump vrea să o stopeze.

La rândul său, președintele Hernandez a subliniat, într-un comunicat, că 'Statele Unite, Israel și Honduras au devenit aliați strategici angajați pentru dezvoltare și securitate', și își consolidează alianța 'după un proces îndelungat de discuții, unele publice și altele secrete'.

Hernandez le-a declarat jurnaliștilor la Brazilia că s-a pus de acord cu Netanyahu în privința unor proiecte de cooperare în domenii precum agricultura, irigațiile, inovația în educație și deschiderea pieței cafelei, un produs-cheie în economia țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău