Încă o jurnalistă rusă n-a fost admisă pe teritoriul Republicii Moldova

  • 17 Ianuarie 2018 15:28
Încă o jurnalistă rusă n-a fost admisă pe teritoriul Republicii Moldova

Poliția de Frontieră nu a permis intrarea în Republica Moldova a doi jurnaliști din Rusia și Ucraina, motivând că aceștia nu și-au anunțat scopul vizitei. Unul dintre jurnaliști susține că a prezentat toate actele necesare, iar experții denunță o exagerare din partea autorităților unei țări cu aspirații europene.

Jurnalistei ruse Irada Zeinalova și expertului media din Ucraina Roman Shutov nu li s-a permis accesul în Republica Moldova pe motiv că nu au prezentat acte justificative ale vizitelor lor, a declarat pentru Radio Chișinău purtătoarea de cuvânt a Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi.

„Ce ține de cetățeana Federației Ruse, la controlul de frontieră a declarat că are stabilite întâlniri oficiale, însă nu a putut prezenta documente care să-i confirme cele spuse. În cazul cetățeanului ucrainean, nu a declarat scopul real al vizitei în Republica Moldova. Deși ulterior a încercat să-și justifice vizite cu prezentarea unui set de documente, acest fapt nu l-a mai scutit de decizia privind refuzul”, a precizat ea.

Pe de altă parte, ziaristul Roman Shutov a scris pe o rețea de socializare că venea în Republica Moldova pentru a participa la un training pentru jurnaliști organizat de Ambasada Statelor Unite ale Americii și a prezentat toate actele necesare.

În ultimul timp s-au întețit cazurile de interdicție impuse unor jurnaliști străini, în special din spațiul CSI, ceea ce nu este normal pentru o țară care a semnat un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană, a comentat pentru Radio Chișinău directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei:

„Cred că este vorba de o strategie a autorităților de a face ca Republic Moldova să fie tot mai închisă și mai închisă. Indiferent de misiunea pe care o au – să facă o emisiune de calitate,sau de calitate mai proastă, propagandistic sau corect, jurnaliștii trebuie să aibă acces pe teritoriul Republicii Moldova și nu face de loc față țării noastre să procedeze la astfel de acțiuni care sunt departe de standardele UE”.

Amintim că în ultimul an, în contextul unei înrăutățiri a relațiilor cu Federația Rusă, mai multor jurnaliști din această țară li s-a interzis accesul pe teritoriul Republicii Moldova. Aceasta s-a întâmplat mai ales după o serie de reportaje critice la adresa autorităților, dar care conțineau și elemente de propagandă.

Totodată, în curând urmează să intre în vigoare modificări la Codul Audiovizualului care nu vor permite transmisiunea programelor politice din Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău