Încă doi cetățeni reținuți ilegal de structurile de la Tiraspol rămân în detenție. Ion Tăbârță: Este regretabil că Igor Dodon și în această situație jenantă pentru instituțiile R.Moldova nu s-a putut abține să obțină dividende electorale

  • 09 Octombrie 2020 13:43
Încă doi cetățeni reținuți ilegal de structurile de la Tiraspol rămân în detenție. Ion Tăbârță: Este regretabil că Igor Dodon și în această situație jenantă pentru instituțiile R.Moldova nu s-a putut abține să obțină dividende electorale

Încă doi cetățeni moldoveni reținuți ilegal de structurile de forță de la Tiraspol rămân în detenție, sau, cel puțin nu se cunoaște nimic despre ei. Igor Dodon care candidează pentru un nou mandat la alegerile prezidențiale își atribuie meritele pentru eliberarea celorlalți doi cetățeni reținuți de organele separatiste, în timp ce experții fac referire la gravitatea situației.  Totodată, experții consideră că Igor Dodon și-a făcut PR politic și pe acest caz. 

După ce așa-numitul minister de externe de la Tiraspol a anunțat că doi din cetățenii moldoveni reținuți au fost eliberați, Igor Dodon a amintit într-o emisiune live că acest lucru s-a întâmplat după discuția pe care a avut-o cu liderul separatist, Vadim Krasnoselski.

„Ieri am avut o discuție telefonică cu dl Krasnoselski în cazul celor doi funcționari de stat, cetățeni ai Republicii Moldova. Mă bucur că noi ieri am reușit să asigurăm să fie eliberați”, a afirmat Igor Dodon.

Președintele Asociației Promo-lex, Ion Manole, organizație care monitorizează cazurile de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană, a comunicat pentru Radio Chișinău că deocamdată nu se cunoaște soarta altor doi cetățeni reținuți de separatiști.

„Nu cunoaștem absolut nimic - au venit, i-au răpit, au efectuat diverse percheziții și le-au sustras mai multe bunuri, inclusiv ale rudelor. Dar fără a li se explica ceva, fără a le fi înaintate învinuiri, absolut nimic”, a menționat Ion Manole

Situația în care cetățenii nu se mai pot simți în siguranță în casele lor este foarte gravă, susține analistul politic Ion Tăbârță. El însă menționează că autoritățile în loc să se preocupe de eliminarea unor asemenea cazuri, își fac PR politic.

„Este regretabil că Igor Dodon și în această situație jenantă pentru instituțiile Republicii Moldova nu s-a putut abține să obțină dividende electorale în perspectiva scrutinului prezidențial din 1 noiembrie”, a declarat expertul. 

Amintim că în dimineața zilei de miercuri, un polițist din Florești, care locuiește în Camenca a fost sechestrat de securitatea de la Tiraspol din curtea casei. Ulterior s-a aflat și despre un angajat al Agenției Servicii Publice, iar joi, președintele Comisiei parlamentare pentru securitate, apărare și ordine publică, Alexandru Jizdan a anunțat că patru persoane au fost răpite în decurs de 24 de ore.

Și comunicatul așa-numitului minister de externe de la Tiraspol vorbește despre reținerea unui grup de persoane, inclusiv angajatul poliției și cel al ASP. Totuși, consiliera în comunicare a Ministerului de Interne, Alina Zbancă a comentat pentru Radio Chișinău  că informațiile despre reținerea altor persoane decât cele două eliberate nu pot fi confirmate oficial, deoarece structurile de la Tiraspol refuză comunicarea.

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău