Încă 40 de militari moldoveni pleacă în Kosovo (FOTO)

  • 04 Decembrie 2017 16:13
Încă 40 de militari moldoveni pleacă în Kosovo (FOTO)

Cel de-al optulea contingent al Armatei Naționale, în număr de 40 de militari, inclusiv șapte geniști, pleacă în operațiunea de menținere a păcii a Forțelor din Kosovo (KFOR). Mandatul va dura șase luni. Contingentul va fi dislocat în baza militară italiană Camp Vilaggio din localitatea Pech, Kosovo, transmite IPN.

Ambasadorul Italiei la Chișinău, Valeria Biagiotti, a declarat luni, 4 decembrie, la ceremonia de detașare, că trimiterea unui nou contingent în Kosovo demonstrează că Republica Moldova își dorește să fie un actor prezent și activ la nivel internațional. „Trimiterea soldaților moldoveni în Misiunea KFOR demonstrează că Moldova dorește să promoveze pacea și stabilitatea la nivel internațional”, a spus Valeria Biagiotti.

Ministrul apărării, Eugeniu Sturza, a spus că participarea Republicii Moldova cu un nou contingent vine să realizeze obiectivul strategic asumat, cel de a contribui la securitatea internațională. Potrivit ministrului, instituția de apărare moldovenească dispune de un potențial de pacificare bine pregătit. „Obiectivul nostru strategic privind trecerea în lista țârilor producătoare de securitate, s-a realizat. A venit timpul să trecem la o altă etapă. Să ne asumăm un angajament mai ambițios, trebuie să antrenăm un număr mai mare de militari, în aceste misiuni, inclusiv femei”, a spus ministrul.

Prezent la ceremonie, premierul Pavel Filip, a spus că Misiunea din Kosovo, care se desfășoară sub conducerea NATO, este un exemplu de consolidare a păcii pe continentul european, iar pentru Republica Moldova reprezintă șansa de a contribui la securitatea internațională. „Atunci când revin din misiuni, pacificatorii moldoveni contribuie la consolidarea păcii. Am convingerea că înaltul simț al datoriei, curajul și bărbăția militarilor, vor permite și în continuare ca Armata Națională să fie un garant al păcii, securității militare al țării noastre și al îndeplinirii cu cinste a angajamentelor internaționale”, a spus premierul.

Peste 300 de ofițeri și subofițeri ai Armatei Naționale până la ora actuala au fost parte a celorlalte șapte misiuni.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău