Inaugurarea unui monument din perioada interbelică, închinat regelui Ferdinand I (AUDIO)

  • 12 Septembrie 2020 10:22
0%
00:00:00
00:00:00

Asociația  obștească MONUMENTUM continuă restaurarea monumentelor cultural-istorice  din perioada interbelică. Al 26-lea monument renovat capital, închinat regelui Întregirii, Ferdinand, a fost dezvelit la 9 septembrie în satul Verejeni, Telenești.

Monumentul a fost inaugurat pentru prima dată la 9 septembrie 1933 de către un grup de intelectuali din comună, în frunte cu preotul Teodor Caminschi, după cum a menționat pentru Radio Chișinău avocatul Iulian Rusanovschi, reprezentantul asociației Monumentum, cunoscut și ca autor al volumului “Războiul monumentelor”, ce relatează despre monumentele Basarabiei din perioada interbelică:

 “După ce am decopertat de stratul gros de var postamentul care s-a păstrat la Verejeni încă din 1934, când a fost inaugurat monumentul regelui Ferdinand, a ieșit la iveală lista de eroi căzuți în luptele din primul război mondial, originari din această localitate. Ulterior, în 1945 sau 46 bustul din bronz al regelui a fost vandalizat, a dispărut pur și simplu. Datorită mărturiilor supraviețuitorilor din acest sat am reușit să aflăm cam cum arăta acel bust”, a menționat Iulian Rusanovschi.

Monumentul regelui Ferdinand din Verejeni reprezintă o capodoperă a culturii basarabene, afirmă  avocatul Iulian Rusanovschi. El a mai spus că actualul monument este unul foarte aproape de original, fiind consultate mai multe reproduceri ale monumentelor basarabene, păstrate în arhive.

Mai multe detalii despre acest monument și altele ce urmează a fie restaurate în timpul apropiat de către asociația Monumentum, aflați din interviul realizat de Alina Rusu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău