Înaltul Consilier al Uniunii Europene în domeniul tranziției verzi a vizitat Rezervațiile Naturale „Codrii” și „Plaiul Fagului”
-
17 Iulie 2021 14:29
Justina Grigaraviciene, Înaltul Consilier al Uniunii Europene în domeniul tranziției verzi (Green Transition) pentru Republica Moldova, a întreprins o vizită de familiarizare, la invitația conducerii Agenției „Moldsilva”, însoțită de Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii, Valentina Țapeș.
În cadrul briefingului la Rezervația Naturală „Codrii” expertul Uniunii Europene a fost informată despre istoria constituirii și realizările acestui colectiv de știință, prin munca cărora „Codrii” au devenit cartea de vizită a Republicii Moldova. În cadrul unui dialog constructiv s-a discutat și despre problemele proprii acestei activități sau proiectele în derulare ce au ca scop dezvoltarea infrastructurii.
Vorbind despre importanța Rezervației Naturale „Codrii”, Dumitru Cojocaru directorul Agenției „Moldsilva”, a menționat că prin Hotărârea Consiliului de Miniștri, la 27 septembrie 1971 a fost creată rezervația pe o suprafață de 5177 ha, în scopul conservării celor mai reprezentative sectoare de păduri tipice zonei din Podișul Central și realizarea obiectivului strategic de cercetări științifice în fondul forestier.
Justina Grigaraviciene a vizitat infrastructura și muzeul Rezervației Naturale „Codrii” și a rămas impresionată de faptul că aici sunt puse sub protecție circa 1000 de specii de plante, 43 de specii de mamifere, 145 de specii de păsări, 7 specii de reptile, 10 specii de amfibieni și peste 10000 de specii de insecte, iar principalele specii de arbori reprezintă stejarul pedunculat, gorunul și fagul.
Tot în cadrul acestei vizite, a fost inaugurat Scuarul "Alexei Palancean", în memoria doctorului habilitat în științe biologice Alexei Palancean, silvicultor notoriu, om de știință și specialist remarcabil în domeniul dendrologiei și silviculturii. Inaugurarea acestui scuar a devenit posibilă prin contribuția Agenției „Moldsilva”, Fondului Ecologic Național și a unor persoane fizice.
Ulterior oficialii au mers la Rezervația științifică „Plaiul Fagului” din raionul Ungheni, pentru a discuta cu administrația despre activitățile de cercetare din cadrul ecosistemului natural, fiind explorate și instrumentele de promovare a ecoturismului, în scopul valorificării resurselor naturale și culturale existente în arealul rezervației. Părțile au analizat posibilitatea dezvoltării infrastructurii, pentru a facilita accesul la obiectivele naturale și antropice, precum și pentru a extinde posibilitățile de agrement pentru atragerea turiștilor.
“Biodiversitatea este un pilon al naturii. Este necesar să se ia măsuri pentru protejarea florei și faunei, care depind doar de deciziile umane. În fiecare zi ne confruntăm cu dovezi ale schimbărilor climatice, care afectează în mod direct atât viața noastră, cât și natura. Riscul de a pierde fagi și alte specii, de a denatura ecosistemele este foarte mare. Fără îndoială este importantă menținerea eficientă a ariilor protejate ca instrument de protejare a biodiversității, aplicarea deciziilor inteligente în ceea ce privește climatul și biodiversitatea, împreună cu acțiuni comune către redresarea ecologică și transformarea provocărilor în oportunități fără a pierde capitalul natural”, a menționat Justina GRIGARAVICIENE.