Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați: Pandemia riscă să diminueze accesul la educație al copiilor refugiați

  • 03 Septembrie 2020 09:16
Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați: Pandemia riscă să diminueze accesul la educație al copiilor refugiați

Jumătate dintre copiii refugiați din întreaga lume nu sunt școlarizați, situație care riscă să se agraveze odată cu pandemia de COVID-19, a atenționat joi Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), informează AFP, preluat de Agerpres.

Într-un raport, UNHCR prezice că în absența unor măsuri imediate adoptate de comunitatea internațională pentru a contracara efectele catastrofale ale COVID-19 asupra educației refugiaților, potențialul a milioane de tineri refugiați care trăiesc în unele dintre cele mai vulnerabile comunități din lume va fi pus în pericol.

"După tot ce au îndurat, nu putem să le răpim viitorul refuzându-le astăzi o educație", a subliniat Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, într-un comunicat.

UNHCR are temerea că după pandemie riscul de abandon în rândul copiilor de refugiați va crește, pentru că mulți dintre ei nu vor avea probabil posibilitatea de a-și relua studiile din cauza închiderii școlilor, dificultăților de a plăti costurile școlarizării, uniforme și manuale școlare, lipsei de acces la tehnologii sau obligației de a lucra pentru a asigura nevoile familiei.

ONU este îngrijorată în special de școlarizarea fetelor refugiate, pentru că acestea erau în dezavantaj față de băieți în ceea ce privește școlarizarea și de două ori mai puțin susceptibile de a-și continua studiile la nivel secundar.

În țările unde rata brută a școlarizării în rândul fetelor refugiate la nivel secundar era deja sub 10%, toate fetele riscă acum să-și abandoneze studiile în mod definitiv, își exprimă îngrijorarea UNHCR.

Datele raportului se bazează pe statistici din 12 țări care găzduiesc mai mult de jumătate dintre copiii refugiați din lume.

Deși rata brută de școlarizare a refugiaților în învățământul primar este de 77%, doar 31% dintre tineri sunt înscriși în cel secundar și doar 3% dintre tinerii refugiați își continuă studiile la nivel superior.

Chiar dacă mult inferioare mediilor la nivel mondial în rândul copiilor care nu sunt refugiați, aceste statistici arată totuși un progres, potrivit UNHCR, care constată că școlarizarea în învățământul secundar a crescut cu 2% în 2019. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău