Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului critică restricțiile asupra libertăților din Rusia și China

  • 26 Februarie 16:40
Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului critică restricțiile asupra libertăților din Rusia și China

Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului a criticat vineri restricțiile asupra libertăților în Rusia și China, salutând în schimb modificarea politicii SUA privind migrația sub impulsul noii administrații a lui Joe Biden, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Michelle Bachelet a susținut un discurs în fața Consiliului ONU pentru drepturile omului, printr-un mesaj video preînregistrat din cauza pandemiei de Covid-19, cu prilejul prezentării raportului său anual.

În ceea ce privește Rusia, a spus ea, "regret intrarea în vigoare, la sfârșitul anului trecut, a noilor dispoziții legale care limitează și mai mult libertățile fundamentale, în special drepturile constituționale garantate la libertatea de expresie, de reuniune pașnică și de asociere".

"Legile restrictive existente au continuat să fie aplicate cu rigoare, inclusiv cu prilejul recentelor manifestații în întreaga țară", a adăugat ea, arătând cu degetul spre poliție, care a fost filmată în mai multe rânduri în timp ce făcea uz de forță în mod inutil și disproporționat" împotriva manifestanților în mare parte pașnici și care a efectuat mii de arestări.

Ea nu a făcut în schimb niciun comentariu despre opozantul rus Aleksei Navalnîi, care a fost transferat joi din închisoarea din Moscova în care fusese încarcerat de la arestarea sa la revenirea în Rusia la jumătatea lui ianuarie.

În China, "drepturile fundamentale și libertățile civile continuă să fie restrânse în numele securității naționale și al răspunsului la COVID-19", a subliniat ea, adăugând că activiști, avocați și apărători ai drepturilor omului sunt supuși unor "detenții arbitrare și procese inechitabile".

Fosta președintă chiliană a mai atras atenția și asupra faptului că peste 600 de persoane fac obiectul unei anchete în Hong Kong pentru că au participat la manifestații.

În plus, ea și-a reiterat apelul la o "evaluare completă și independentă" a situației drepturilor omului în regiunea chineză Xinjiang unde, potrivit studiilor unor institute din SUA și Australia, cel puțin un milion de uiguri sunt internați în "lagăre".

Beijingul respinge acest termen și vorbește mai degrabă despre "centre de formare profesională" destinate să ajute populația să găsească locuri de muncă și să se îndepărteze de extremism.

Înaltul Comisar ONU, care a criticat cu regularitate măsurile luate de fostul președinte american Donald Trump, și-a exprimat de această dată satisfacția pentru schimbarea politicii SUA privind migrația, odată cu venirea la Casa Albă a lui Joe Biden.

Ea a salutat astfel "noile măsuri luate pentru a pune capăt mai multor politici migratorii care încălcau drepturile fundamentale ale migranților și refugiaților, în special decretele vizând renunțarea la politica de separare a familiilor" și a încurajat Washingtonul "să rezolve problemele care au rămas, precum detenția masivă a migranților". 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:2,57 m/s
Sun
24
Mon
25
Tue
25
Wed
27
Thu
25

Curs oficial BNM 24 Iulie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3017 -0.0000
USD 18.0638 -0.0000
RON 4.3265 -0.0000
UAH 0.6646 -0.0000
RUB 0.2447 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău