Înaltul Comisar al ONU, Michelle Bachelet, a făcut apel la un nou început în fața ''celor mai mari și mai grave regrese'' în domeniul drepturilor omului pe care le-a văzut vreodată

  • 21 Iunie 2021 14:50
Înaltul Comisar al ONU, Michelle Bachelet, a făcut apel la un nou început în fața ''celor mai mari și mai grave regrese'' în domeniul drepturilor omului pe care le-a văzut vreodată

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a făcut apel luni la un nou început în fața ''celor mai mari și mai grave regrese'' în domeniul drepturilor omului pe care le-a văzut vreodată, într-un discurs rostit în fața celui mai înalt organism al ONU pentru drepturile omului, la Geneva, relatează AFP.

"Pentru a ne reveni după cele mai mari și mai grave eșecuri în domeniul drepturilor omului pe care le-am văzut vreodată, avem nevoie de o viziune care să schimbe viața și de o acțiune concertată" pentru a o pune în aplicare. ''Avem nevoie (...) de societăți care, deși diverse, împărtășesc angajamente fundamentale pentru a reduce inegalitățile și a promova toate drepturile omului", a declarat fostul președinte chilian.

În tradiționala sa trecere în revistă a încălcărilor din întreaga lume, Bachelet s-a declarat "profund îngrijorată" de "încălcările grave" ale drepturilor omului în regiunea Tigray din Etiopia, unde situația umanitară este "dezastruoasă", peste 350.000 de persoane confruntându-se cu foametea.

În contextul în care luni au loc alegeri generale în Etiopia, dna Bachelet a condamnat în cadrul celui mai important organism al ONU pentru drepturile omului abuzurile comise împotriva civililor de către "toate părțile implicate în conflict", împotriva cărora guvernul central a lansat o ofensivă militară în noiembrie.

Oficialul ONU a enumerat execuțiile extrajudiciare, arestările și detențiile arbitrare, violența sexuală atât împotriva copiilor, cât și a adulților, precum și strămutările forțate. ''Există rapoarte credibile potrivit cărora soldații eritreeni operează încă în Tigray și continuă să comită încălcări ale drepturilor omului și ale dreptului umanitar", a adăugat ea.

Responsabila a raportat, de asemenea, "incidente alarmante de violență etnică și intercomunitară" și strămutări în multe alte părți ale Etiopiei: "Actuala desfășurare a forțelor militare nu este o soluție durabilă și încurajez un dialog cuprinzător și multidimensional în întreaga țară".

- Xinjiang și Hong Kong -

Înaltul Comisar al ONU a mai spus că speră să obțină în acest an "acces semnificativ" în regiunea chineză Xinjiang, de unde "continuă să apară rapoarte de încălcări grave ale drepturilor omului".

Mai multe organizații pentru drepturile omului au acuzat China că a internat cel puțin un milion de musulmani din Xinjiang în "lagăre de reeducare". Beijingul neagă această cifră și vorbește de "centre de formare profesională" pentru a sprijini ocuparea forței de muncă și a combate extremismul religios.

La Geneva, Bachelet a cerut în mod repetat Beijingului "acces deplin" în Xinjiang. La sfârșitul lunii februarie, ea și-a repetat apelul pentru o "evaluare completă și independentă" a situației drepturilor omului în regiunea chineză.

Dar activiștii pentru drepturile omului cer ONU să adopte o poziție mai fermă.

Continuând tema Chinei, Bachelet a subliniat, de asemenea, că a trecut un an de când Hong Kong a adoptat legea privind securitatea națională, în legătură cu care serviciile sale și-au exprimat "îngrijorări serioase".

- Rusia -

Printre numeroasele regrese în domeniul drepturilor omului denunțate de dna Bachelet se numără Rusia, căreia Înaltul Comisar al ONU i-a cerut să "asigure respectarea drepturilor civile și politice" în perspectiva alegerilor parlamentare din septembrie.

''Sunt consternată de măsurile recente care subminează și mai mult dreptul oamenilor de a exprima opinii critice și capacitatea lor de a participa la alegerile parlamentare programate pentru luna septembrie", a declarat Înaltul Comisar ONU, citând cazul opozantului rus Alexei Navalnîi, încarcerat, și desființarea mișcării sale.

După un proces cu ușile închise, un tribunal din Moscova a clasificat în urmă cu câteva zile cele trei organizații ale lui Navalnîi, inclusiv marea sa rețea regională, drept "extremiste", ceea ce a dus la interzicerea lor.

Legislația care restricționează libertatea de exprimare, de întrunire pașnică și de asociere trebuie să fie pusă în conformitate cu normele și standardele internaționale privind drepturile omului, a declarat Bachelet.

De asemenea, ea a îndemnat Moscova să pună capăt practicii arbitrare de etichetare a indivizilor, jurnaliștilor și ONG-urilor drept "extremiști", "agenți străini" sau "organizații indezirabile". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
5,52
Ploaie ușoară
Umiditate:82 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău