Înalt oficial NATO: Războiul din Ucraina va continua și în 2023, în primăvară se așteaptă o ofensivă a Rusiei. Plan de ajutor pentru Ucraina pe zece ani

  • 22 Noiembrie 2022 13:28
Înalt oficial NATO: Războiul din Ucraina va continua și în 2023, în primăvară se așteaptă o ofensivă a Rusiei. Plan de ajutor pentru Ucraina pe zece ani

După retragerea trupelor ruse din Herson, tempoul operațiunilor militare în teren a scăzut și nu există o ofensivă puternică din partea niciunei armate, a declarat marți pentru G4Media un înalt oficial NATO.

Perspectiva pentru următoarele 8-10 săptămâni este că trupele ruse își vor consolida liniile de apărare, se vor concentra pe stoparea ofensivei trupelor ucrainene și pe menținerea controlului din teritoriile cucerite. Vladimir Putin are acum nevoie de timp, elitele ruse nu au primit prea bine vestea retragerii din Herson, au privit-o ca pe un eșec, potrivit sursei citate.

În primăvară e așteaptată o ofensivă puternică a Rusiei, axată în principal pe atacuri aeriene cu ajutorul dronelor iraniene, a mai declarat oficialul NATO. Soldații nou recrutați nu vor schimba foarte mult situația din teren, rolul lor e mai mult să umple lipsurile majore din armata regulată.

În ceea ce privește amenințările nucleare, nu există mișcări care să trădeze iminența utilizării armelor nucleare, fie ele și tactice.

Explicația pentru eșecul din teren al trupelor rusești versus o coordonare mai bună a ucrainenilor este lanțul de comandă stabilit la Kremlin. Spre exemplu, comandantul unei unități din teren nu lua decizia fară a discuta cu superiorul ierarhic, în timp ce militarii ucraineni au avut mai multă liberate de decizie raportat la realitatea de la fața locului.

Nu există sub nicio formă perspective de negocieri de pace, a mai spus înaltul oficial NATO.

Alți oficiali NATO au declarat pentru G4Media că în această perioadă aliații pun la punct un plan de ajutor pentru Ucraina pentru următorii 10 ani, printre măsurile vizate urmând să se afle refacerea infrastructurii și ajutorul psihologic pentru militari și familiile lor.

Iarna aceasta va fi una foarte grea tactic pentru Ucraina, din punct de vedere al aprovizionării cu energie, pentru că oficialii NATO se așteaptă ca Rusia să continue bombardamentele.

În ceea ce privește adunarea miniștrilor de Externe ai NATO de la București de la finalul lunii noiembrie, aici ajutorul pentru Moldova este prioritar. Aliații iau în calcul inclusiv un program pentru combaterea propagandei ruse prin educarea societății civile.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău