Înalt oficial NATO: R. Moldova are șansa istorică "de a evada din blestemul geografic", prin aderarea la UE

  • 17 Noiembrie 2023 15:09
Înalt oficial NATO: R. Moldova are șansa istorică

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat vineri, la Iași, că Republica Moldova are șansa istorică de a adera la Uniunea Europeană și astfel "de a evada din blestemul geografic", relatează Agerpres.

"Republica Moldova este o țară care are o șansă istorică de a evada din blestemul geografic. Pentru mine, ca lider al NATO, este extrem de important proiectul doamnei președinte Maia Sandu, și cred că a marii majorități a cetățenilor Republicii Moldova, indiferent ce limbă vorbesc acasă, fie că vorbesc rusește, ucraineană sau găgăuză. Cred că dacă ai de ales între a trăi în Europa și a trăi într-un sistem de tip rusesc, post sovietic, cred că alegi Europa", a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Acesta și-a exprimat speranța ca la Consiliul European, care va fi peste câteva zile, liderii europeni să urmeze avizul favorabil al Comisiei Europene și să înceapă procedurile de aderare pentru Republica Moldova și pentru Ucraina.

"Sunt absolut convins că proiectul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, Republica Moldova în UE în 2030, este un proiect realizabil. Nu ușor, dar realizabil", a mai afirmat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al Alianței a participat la conferința "Securitate economică și inovare pe flancul estic al NATO și UE", eveniment care a avut loc la Palatul Culturii din Iași, unde au fost prezenți reprezentanți ai mediului academic, ai mediului de afaceri, politicieni. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:7,2 m/s
Sat
11
Sun
10
Mon
7
Tue
5
Wed
5
Arhivă Radio Chișinău