Înalt oficial NATO: Statutul de neutralitate nu este un obstacol în cooperarea cu Alianța

  • 27 Mai 2015 15:09
Înalt oficial NATO: Statutul de neutralitate nu este un obstacol în cooperarea cu Alianța

Ministrul apărării Viorel Cibotaru și secretarul general adjunct al NATO Alexander Vershbow se pronunță pentru demararea cât mai curând posibil a unor proiecte concrete în cadrul Inițiativei „Consolidarea capacităților de apărare”.

De asemenea, pentru deschiderea unui Oficiu de legătură al NATO la Chișinău, care ar facilita dialogul și cooperarea bilaterală în promovarea reformelor din sectorul de securitate și apărare, dar și implementarea proiectelor bilaterale.

Viorel Cibotaru, care a avut la Bruxelles întrevederi cu mai mulți oficiali NATO a discutat cu interlocutorii săi despre noul mediu de securitate din regiune, cooperarea practică dintre Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică, căile de aprofundare a acesteia, stadiul implementării Planului Individual de Acțiuni al Parteneriatului RM-NATO pentru 2014-2016, dar și a proiectelor în curs de desfășurare, anunță un comunicat al Ministerului Apărării.

Ministrul Apărării a reiterat interesul țării noastre în materializarea cât mai operativă a inițiativelor de modernizare a Forțelor Armate ale Republicii Moldova - „Consolidarea capacitaților de apărare” și „Platforma de interoperabilitate” - la care Republica Moldova a devenit parte la Summit-ul NATO din Țara Galilor.

Ambasadorul Vershbow a salutat interesul manifestat de autoritățile moldovenești privind aprofundarea relațiilor cu NATO și a subliniat că Alianța nu consideră statutul de neutralitate al Republicii Moldova un obstacol în cooperarea țării cu Organizația Atlanticului de Nord.

Oficialul NATO a apreciat înalt contribuția militarilor moldoveni la operațiunea KFOR din Kosovo și a reiterat suportul Alianței Nord-Atlantice pentru implementarea proiectelor susținute de NATO, inclusiv a Proiectului de distrugere a pesticidelor cu termen expirat, stocate pe teritoriul Republicii Moldova.

Viorel Cibotaru a declarat recent că în cadrul inițiativei NATO  „Consolidarea capacitaților de apărare” Republica Moldova va putea beneficia de sprijin tehnico-militar din partea statelor membre.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău