Înaintea summitului de la Paris, Moscova anunță returnarea a trei nave militare ucrainene, sechestrate acum un an în Marea Neagră

  • 18 Noiembrie 2019 14:38
Înaintea summitului de la Paris, Moscova anunță returnarea a trei nave militare ucrainene, sechestrate acum un an în Marea Neagră

Moscova a predat luni Ucrainei cele trei nave de război pe care le capturase anul trecut în urma unui incident naval în Marea Neagră, a anunțat Ministerul de Externe rus, citat de TASS și Reuters, cu trei săptămâni înaintea unui summit destinat să relanseze reglementarea conflictului din estul Ucrainei.

Un reporter Reuters în Crimeea, peninsula ucraineană anexată în martie 2014 de Moscova, a văzut vase ale Gărzii de coastă ruse remorcând duminică cele trei nave prin strâmtoarea Kerci, care desparte Marea Azov de Marea Neagră, în vederea pregătirii predării acestora.

Ucraina a insistat asupra returnării lor ca un gest de bunăvoință din partea Moscovei înaintea unui summit de pace în formatul 'Normandia' (Franța, Germania, Ucraina și Rusia), luna viitoare, la Paris.

'Procesul de predare a început', declarase anterior agenției TASS o sursă de securitate, precizând că operațiunea de transfer are loc în apele neutre ale Mării Negre.

Moscova a sechestrat prin utilizarea forței cele trei nave, denunțând o 'provocare' și acuzând că acestea au intrat ilegal în apele sale teritoriale într-o zonă contestată în dreptul strâmtorii Kerci. Gărzile de coastă ruse au deschis focul și au capturat și navele și pe cei 24 de marinari ucraineni aflați la bordul lor, între care trei au fost răniți. Kievul a negat versiunea Moscovei, invocând o 'agresiune'.

'Cele trei nave ale marinei ucrainene, care au încălcat în noiembrie 2018 frontiera rusă în cursul unei provocări deliberate a Kievului în strâmtoarea Kerci și care au fost sechestrate de către forțele de ordine ruse, au fost returnate Ucrainei', a indicat Ministerul de Externe rus într-un comunicat luni.

Armata ucraineană a confirmat returnarea navelor, iar ministrul adjunct de externe ucrainean Elena Zerkal a precizat că acestea se îndreaptă în prezent spre Odesa, conform Reuters și Unian.

Returnarea navelor, anunțată de Moscova, este al treilea episod al detensionării relative a relațiilor între cele două țări de la alegerea în aprilie a fostului actor de comedie Volodimir Zelenski în funcția de președinte al Ucrainei, favorabil unei relansări a dialogului, potrivit AFP.

În septembrie, un schimb masiv de prizonieri a avut loc, permițând revenirea în Ucraina a echipajelor celor trei nave, după 10 luni de detenție în Rusia. În plus, prima retragere a trupelor ucrainene și a forțelor separatiste a avut loc în trei sectoare a liniei frontului în estul țării.

Un alt semn al acestei încălziri, un summit în așa-zisul format 'Normandia' îi va reuni la 9 decembrie la Paris pe președinții Franței, Emmanuel Macron, Ucrainei, Volodimir Zelenski, și Rusiei, Vladimir Putin, precum și pe cancelarul german Angela Merkel. Aceasta va fi prima întâlnire între președinții ucrainean și rus.

Niciun summit de acest tip nu a mai avut loc din 2016, or tocmai acest forum care se ocupă de procesul de pace în baza acordurilor de la Minsk din 2015 este blocat timp de trei ani. Kremlinul a confirmat luni această întâlnire, lansând în același timp un apel împotriva oricăror așteptări 'exagerate'.

Cele trei vase au fost sechestrate de gărzile de coaste ruse în noiembrie 2018, în largul Crimeii, în urma unui incident armat care a constituit prima confruntare armată directă între cele două foste republici sovietice.

MAE rus a anunțat luni că cele trei nave au fost restituite ucrainenilor, promițând că Rusia va 'continua să reprime cu fermitate orice fel de provocare la frontierele sale'.

Marina ucraineană a declarat la rândul său că nu are 'niciun comentariu' de făcut.

Încheierea, la 9 noiembrie, a retragerii trupelor ucrainene și a forțelor separatiste proruse din trei mici sectoare de la linia frontului în estul Ucrainei a îndeplinit una din condițiile-cheie fixate de Moscova pentru a participa la summitul în formatul 'Normandia'.

Dar această retragere, ordonată de președintele Zelenski, nu este populară în cadrul unui segment al populației ucrainene, în special în rândul naționaliștilor veterani care au manifestat denunțând o 'capitulare'.

Pentru Rusia, rezolvarea conflictului din estul Ucrainei trece prin adoptarea unui statut de autonomie pentru teritoriile separatiste Lugansk și Donețk, cerând apoi organizarea alegerilor locale în aceste zone în mare parte rusofone, de la graniță cu ea. Volodimir Zelenski s-a declarat favorabil odată ce rebelii predau armele, conform AFP și AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
2,74
Burniță de intensitate joasă
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
1
Fri
1
Sat
0
Arhivă Radio Chișinău