Înaintea Consiliului European, Charles Michel le cere liderilor UE unitate și coerență în Orientul Mijlociu, fără a neglija Ucraina

  • 25 Octombrie 2023 13:22
Înaintea Consiliului European, Charles Michel le cere liderilor UE unitate și coerență în Orientul Mijlociu, fără a neglija Ucraina

Președintele Consiliului European, Charles Michel, i-a îndemnat miercuri pe liderii Uniunii Europene să rămână „uniți și coerenți" în acest moment de „mare instabilitate și insecuritate globală", exacerbată de „tragedia" din Orientul Mijlociu, care ar trebui să nu distragă atenția de la „sprijinul continuu" pentru Ucraina, transmite EFE, citat de Agerpres.

Este principalul apel pe care Michel îl face Celor 27 în scrisoarea sa de invitație la reuniunea Consiliului European, din 26-27 octombrie, precum și la summitul euro de vineri.

Michel: Responsabilitatea noastră este să rămânem uniți și coerenți

Consiliul European de toamnă „are loc într-un moment de mare instabilitate și nesiguranță globale, exacerbate cel mai recent de evenimentele din Orientul Mijlociu. Aceste evenimente necesită atenția noastră imediată, fără a ne distrage atenția de la sprijinul nostru continuu pentru Ucraina'', își începe Michel scrisoarea.

„Responsabilitatea noastră este să rămânem uniți și coerenți și să acționăm în conformitate cu valorile noastre consacrate în tratatele" UE, subliniază fostul premier belgian.

În ceea ce privește situația din Orientul Mijlociu, Michel reamintește poziția comună pe care Cei 27 și-au asumat-o în declarația lor adoptată la 15 octombrie în urma unui summit extraordinar online și pe care o vor reitera și acum: condamnarea în "cei mai fermi termeni posibil a brutalității și atacurile teroriste fără discriminare ale Hamas împotriva Israelului", recunoașterea "dreptului Israelului de a se apăra, în conformitate cu dreptul internațional și dreptul internațional umanitar" și apelul pentru eliberarea "imediată și necondiționată" a tuturor ostaticilor.

Totodată, deteriorarea situației umanitare din Gaza „continuă să fie un motiv de îngrijorare serioasă", subliniază Michel, în condițiile în care formula care va fi folosită în declarația finală a summitului pentru a cere Israelului să permită intrarea ajutorului umanitar în Gaza este încă în dezbatere la nivelul diplomatic.

„Trebuie să discutăm, în primul rând, cum să garantăm de urgență livrarea eficientă a ajutorului umanitar și accesul la cele mai elementare nevoi", spune Michel.

Dezbaterea asupra migrației, un alt punct important

În al doilea rând, președintele Consiliului European solicită liderilor UE să se angajeze, „într-un front unit și coerent", cu partenerii internaționali "pentru a evita o escaladare regională periculoasă a conflictului" și apreciază că "relansarea procesului de pace bazat pe soluția a două state (israelian și palestinian - n.r.) este singura cale de urmat".

Michel cere totodată să fie "abordate efectele acestui conflict asupra Uniunii Europene, inclusiv examinarea implicațiilor acestuia pentru coeziunea societăților noastre, securitatea și mișcările migratorii".

De altfel, dezbaterea privind migrația va fi un alt protagonist principal al acestei întâlniri, în ciuda faptului că îi va fi dedicat doar un paragraf generic în declarația finală a summitului, în încercarea de a evita ca Polonia și Ungaria să o blocheze, așa cum s-a întâmplat la Granada la începutul lunii, conform unor surse diplomatice.

„Vom urmări problema importantă a migrației, evaluând pașii făcuți de la ultima noastră discuție din Granada", spune Michel.

Sprijin neclintit pentru Ucraina, atât timp cât este nevoie

În ceea ce privește Ucraina, Michel a îndeamnat la continuarea „sprijinului neclintit atât timp cât este nevoie".

În acest sens, președintele Consiliului European a făcut apel la accelerarea furnizării de sprijin militar, la folosirea mai intensă a activelor imobilizate ale Rusiei și la sporirea eforturilor diplomatice pentru a asigura un sprijin internațional mai larg pentru o pace "amplă, dreaptă și durabilă".

Situația din Sahel, relațiile dintre Pristina și Belgrad și Caucazul de Sud vor completa agenda de afaceri externe a summitului de joi și vineri.

Economie

Din perspectivă economică, Michel atrage atenția asupra oportunității acestui summit de a „oferi îndrumări" cu privire la revizuirea Cadrului Financiar Multianual, bugetul pe șapte ani al UE, în vederea ajungerii "rapide" la un acord.

„Urmând principiul că nu există acord până când nu ne punem de acord, trebuie să aruncăm o privire critică asupra nevoilor noastre cele mai presante, să ne identificăm prioritățile și să decidem cum să le finanțăm", spune el.

O altă dezbatere deschisă o reprezintă „economia și competitivitatea". Mai concret, Michel invită liderii UE să discute despre măsurile care trebuie luate pentru a garanta prosperitatea pe termen lung a UE într-un moment în care „alți actori și parteneri internaționali își subvenționează puternic industria și companiile".

În fine, la summitul euro de vineri, la care vor fi prezenți și președinții Băncii Centrale Europene și ai Eurogrupului, se va discuta despre situația economică și financiară, precum și despre coordonarea politicilor macroeconomice.

Totodată, vor fi trecute în revistă progresele înregistrate în Uniunea Piețelor de Capital și în Uniunea Bancară și pașii începuți în direcția lansării unei versiuni digitale a euro. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău