Înainte de alegerile parlamentare, Italia lansează un site împotriva "fake news"

  • 19 Ianuarie 2018 05:12
Înainte de alegerile parlamentare, Italia lansează un site împotriva

Poliția italiană a anunțat joi, cu mai puțin de două luni înainte de alegerile parlamentare, lansarea unui site destinat să permită cetățenilor să semnaleze posibile știri false ("fake news") și să obțină, dacă este posibil, verificări sigure, relatează AFP.

Pe un site dedicat, fiecare cetățean italian va putea semnala ceea ce îi pare a fi o informație falsă. Serviciile de poliție specializate în supravegherea internetului și a rețelelor de telecomunicații, "poliția poștală", vor lansa o anchetă pentru a verifica, "în măsura posibilităților", informația respectivă, a afirmat în fața presei directoarea acestui serviciu de poliție, Nunzia Ciardi, citată de Agerpres.

Ancheta prevede o "identificare a surselor" sau chiar o "căutare a eventualelor dezmințiri" și, dacă se dovedește că informația menționată este "evident falsă", va fi publicată o dezmințire pe site-ul poliției poștale și pe rețele sociale, a precizat la rândul său ministrul de interne, Marco Minniti.

Dacă această "fake news" este defăimătoare sau delictuoasă, poliția poștală va putea sesiza justiția, a adăugat ministrul.

Autoritățile italiene, care au luat această inițiativă înainte de alegerile parlamentare de la 4 martie al căror rezultat este imprevizibil, nu se tem de afluxul de solicitări și susțin că le pot face față.

Comisarul european pentru economie digitală și societate digitală, Mariya Gabriel, a lansat luni un apel la "o abordare europeană" în privința "fake news", inaugurând un grup de experți în acest dosar. Grupul la nivel înalt pentru combaterea știrilor false și a dezinformării din mediul online este alcătuit din reprezentanți ai societății civile, platforme social media, organizații mass-media, jurnaliști, dar și persoane din mediul academic.

În Franța, președintele Emmanuel Macron a declarat că dorește adoptarea, înainte de sfârșitul anului, a unei legi care să condamne informațiile false în perioada electorală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău