Înăbușire sângeroasă a unui protest, soldată cu 60 de morți. Manifestanții denunță un puci al armatei din Sudan

  • 05 Iunie 2019 11:50
Înăbușire sângeroasă a unui protest, soldată cu 60 de morți. Manifestanții denunță un puci al armatei din Sudan

Un bilanț încă provizoriu arată că 60 de persoane au murit în urma dispersării luni, din ordinul Consiliului Militar, a protestatarilor instalați în fața cartierului general al armatei de la Khartoum, a anunțat miercuri Comitetul Central al Medicilor Sudanezi, citat de AFP, informează Agerpres.

Începută pe 6 aprilie pentru a cere plecarea președintelui Omar al-Bashir, înlăturat de la putere cinci zile mai târziu de către armată, o mișcare de protest la care au luat parte mii de manifestanți a continuat apoi pentru a obține transferul către civili a puterii preluate de Consiliul Militar.


Intervenția de luni a fost ferm condamnată în plan extern, inclusiv de ONU, Statele Unite și Marea Britanie.

Marți, Consiliul Militar a spus că „regretă” evenimentele și s-a referit la o „operațiune de curățare” realizată în apropierea locului protestului de către forțele de securitate, acțiune care a degenerat. Consiliul a promis o investigație.

Generalii au anunțat în același timp stoparea negocierilor cu Alianța pentru Libertate și Schimbare, reprezentanta manifestanților, și au chemat la alegeri în termen de 9 luni. Protestatarii au respins oferta generalilor denunțând un „puci”.

China, sprijinită de Rusia, a blocat marți, în Consiliul de Securitate al ONU, un text care condamna uciderea de civili în Sudan și făcea apel la încetarea imediată a violențelor, transmite miercuri AFP, citând surse diplomatice de la New York.

Consiliul de Securitate s-a reunit marți cu ușile închise pentru a discuta situația din Sudan, după represiunea sângeroasă a protestatarilor, soldată cu numeroși morți și răniți și după anunțul regimului militar de la Khartoum de a organiza alegeri în următoarele 9 luni.

După eșecul din Consiliul de Securitate, opt state europene au condamnat într-un comunicat comun „atacurile violente din Sudan de către serviciile de securitate sudaneze la adresa civililor”. Belgia, Marea Britanie, Franța, Germania Italia, Polonia, Olanda și Suedia au apreciat că anunțul unilateral al Consiliul Militar sudanez „de încetare a negocierilor, de numire a unui guvern și de convocare a alegerilor într-un termen prea scurt este îngrijorător”.

O reuniune a Consiliului de pace și securitate al Uniunii Africane, prevăzută să aibă loc miercuri, va aborda criza din Sudan. 

sursa: digi24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău