Ina Coșeru: O măsură extrem de eficientă în readucerea apelor este reîmpădurirea țării

  • 22 Martie 2021 19:26
Ina Coșeru: O măsură extrem de eficientă în readucerea apelor este reîmpădurirea țării

Actualmente se atestă un fenomen caracterizat prin dispariția apelor în Republica Moldova și în mai multe țări de pe planetă. O măsură extrem de eficientă și, poate, unica pe care o are Moldova este reîmpădurirea țării. Opinia a fost exprimată de președinta Centrului Național de Mediu, Ina Coșeru, într-o conferință de presă la IPN.

„Înțelegem că avem foarte puține păduri și asta ne condiționează pierderea resurselor de apă din țara noastră. Or, acest instrument este unul recunoscut ca și un instrument de combatere a schimbărilor climatice”, a adăugat ea.

 

Președinta CNM, a lansat un apel către toate organele competente – să vină cu mesaje foarte clare în adresa populației, privind măsurile care vor fi întreprinse în următorii ani de creștere a procentului de împădurire.

În altă ordine de idei, Iuliana Cantaragiu, director adjunct la Centrul Național de Mediu, a spus că, în discuțiile dintre Moldova și Ucraina, în vederea funcționării nodului hidroenergetic nistrean, negociatorii din Republica Moldova trebuie să insiste ca acel complex hidroenergetic să funcționeze fără un impact negativ asupra fluviului Nistru. E vorba de volumele și calitatea apei care să fie deversată.

În opinia Iulianei Cantaragiu, negociatorii trebuie să aibă un mandat foarte clar și să știe ce să negocieze. În opinia sa, prevederile acelui acord trebuie să includă parametrii în care acea hidrocentrală să funcționeze. Dacă nu se vor respecta parametrii, agentul economic să fie tras la răspundere nu conform Codului Administrativ, dar în baza acordului internațional și să plătească pentru prejudiciul adus Nistrului. De calitatea apei Nistrului depinde calitatea apei care vine la robinet.

Reprezentantele Centrului Național de Mediu a îndemnat populația să sesizeze neregulile și încălcările legislației de mediu pe ecoalert.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău