În zona Asia-Pacific au fost puse bazele unei alianțe cu 13 țări

  • 10 Septembrie 2022 13:00
În zona Asia-Pacific au fost puse bazele unei alianțe cu 13 țări

Washingtonul a pus vineri, 9 septembrie, la Los Angeles, bazele unei alianțe cu 13 țări din zona Asia-Pacific, relatează Digi24.

După două zile de negocieri, țările noului Cadru Economic Indo-Pacific pentru Prosperitate (IPEF), o inițiativă lansată în mai de către președintele american Joe Biden, au aprobat o declarație comună de angajament pentru a se angaja să coopereze în patru domenii: comerțul (economia digitală în special), lanțurile de aprovizionare (afectate de pandemie), energia verde și lupta împotriva corupției.

Obiectivul principal al Acordului este „crearea locurilor de muncă atât în Statele Unite, cât și în celelalte țări ale IPEF”, a spus secretarul american pentru comerț, Gina Raimondo, la încheierea acestei prime întâlniri fizice dintre cei 14 membri ai alianței. Documentul adoptat constituie „o foaie de parcurs pentru viitoare discuții”, a adăugat ea, salutând "consensul" dintre țările membre.

Există și o excepție. India a refuzat să se angajeze în dosarele comerț și astfel exclude orice reduceri de tarife sau facilitarea accesului pe piața americană. După retragerea Statelor Unite din TPP, care a fost încheiat în cele din urmă fără Washington în 2018, președintele Biden exclude un acord major de liber schimb, în pofida aspirațiilor mai multor puteri asiatice: opinia publică americană îl vede ca pe o amenințare pentru locurile de muncă din Statele Unite.

Chiar dacă IPEF este la început de cale, cercurile de afaceri americane par să susțină acest nou tratat. Structurat în jurul Statelor Unite, IPEF reunește Australia, Brunei, Insulele Fiji, India, Indonezia, Japonia, Coreea de Sud, Malaiezia, Noua Zeelandă, Filipine, Singapore, Thailanda și Vietnam.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău