În zeci de farmacii nu este de găsit preparatul Tamiflu. Cum reacționează farmaciștii

  • 08 Februarie 2019 16:25
În zeci de farmacii nu este de găsit preparatul Tamiflu. Cum reacționează farmaciștii

Mai multe farmacii din Capitală și din alte localități din țară se confruntă cu lipsa preparatelor pentru tratarea gripei, deși Ministerul Sănătății anunța acum câteva zile distribuirea a aproape 5 mii de doze cu cel mai eficient medicament.

Numărul bolnavilor de gripă a devenit îngrijorător în Republica Moldova. Săptămâna trecută s-au înregistrat 348 cazuri noi de gripă sezonieră, fiind în creștere cu aproape 4 procente, comparativ cu datele din săptămâna precedentă, iar 7 persoane au decedat deja după ce s-au îmbolnăvit de infecție virală acută.

Statistica ne arată că la acest capitol am depășit pragul epidemic. Ministerul Sănătății afirmă că în situația creată a asigurat farmaciile din Chișinău și din majoritatea raioanelor cu medicamentele necesare pentru tratare și profilaxia infecțiilor virale acute.

Potrivit unui comunicat recent al ministerului,  farmaciile din Chișinău și din  27 raioane ale republicii au fost asigurate cu circa 4.720 de doze de Tamiflu, un medicament eficient în tratarea și prevenirea infecțiilor virale acute.

Realitatea ne arată însă că pacienții nu pot găsi atât de ușor acest medicament, după ce am solicitat informații la unele farmacii din Chișinău, dar și din raioane.

Am solicitat medicamentul în 8 farmacii (6 farmacii din Chișinău și 2 în raionul Telenești) și doar în 3 din acestea am obținut un răspuns pozitiv. Într-o rețea de aproximativ 100 de farmacii, am aflat că medicamentul este disponibil doar în 6 farmacii din Chișinău.

Farmacia 1: Spuneți-mi vă rog, aveți Tamiflu?

  • Adineauri m-a întrebat un domn, nu, nu avem.

Farmacist 2: Acest medicament în farmacii n-o să-l găsiți, el se eliberează doar în spitale. Hai să vedem dacă este în rețea… Nu, nu e nicăieri.

Farmacie 3: Da este. 308 lei și 50 bani.

Farmacie 4: Tamiflu noi nu avem. În rețeaua noastră tot nu am găsit. Pot să mă uit încă odată dacă a apărut. Așteptați, vă rog… Am găst, dar în puține locuri. În 6 farmacii. Din câte în total? În jur de 100, nu pot să vă spun exact.

Farmacie 5: - Aveți Tamiflu?

                    - Nu este nicăieri Tamiflu!

Farmacie 6: - Da, este. Mai sunt 2 pachete, adică 10 doze.

Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, pe plan mondial există aproximativ un miliard de persoane cu risc crescut de îmbolnăvire gravă de gripă.

Medicina naturistă prezintă un larg arsenal de procedee cu care se poate interveni în mod eficient.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău