În weekend vremea se încălzește ușor

  • 05 Februarie 2022 09:32
În weekend vremea se încălzește ușor

Noaptea ger, ziua soare și în nord lapoviță, prognozează Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) pentru acest sfârșit de săptămână, transmite MOLDPRES.

Conform meteorologilor, sâmbătă, 5 februarie, se prevăd 4-9 grade de căldură, ziua, și până la 6 grade de ger, noaptea, scrie sursa citată.

Aceleași tendințe meteorologice vor fi și duminică, numai că cerul variabil însorit din nordul țării va fi înlocuit de ninsori, izolat lapoviță. Precipitațiile în această regiune se vor menține și la începutul săptămânii următoare.

În luna februarie, potrivit datelor medii multianuale, începe creșterea ușoară a temperaturii aerului, iar față de ianuarie aceasta este mai ridicată cu 1-1,5ºC. În februarie, temperatura medie lunară a aerului pe teritoriul Republicii Moldova variază între -1ºC, în sudul țării, și -3ºC, în regiunea de nord. Cea mai rece pentru toată perioada de observații a fost luna februarie din anul 1999, când temperatura medie lunară a aerului a oscilat în teritoriu între -12,2ºC și -13,7ºC. Cea mai caldă a fost luna februarie din 2002 și 2016 – atunci temperatura medie lunară a aerului a variat între +3,5ºC și +5,5ºC.

Denumirea populară a lunii februarie este Faur, Făurar, Fluierar sau Luna Lupilor. Îi zice Făurar, după făurarii în fier (fierarii), care pregăteau fierul plugului pentru arat. Asta pentru că în februarie noaptea îngheață pământul, iar ziua se dezgheață, dar și pentru că este o lună destul de ciudată: geruri ca cel al Bobotezei și căldură ca în martie-aprilie. Este luna când gospodarii satelor încep pregătirile pentru muncile câmpului, lucrul în livezi, gunoitul câmpului, altoitul pomilor, răsăditul semințelor și altele.

Superstițiile lunii sunt legate de prevestirile de timp: dacă va cânta bufnița, e semn de primăvară timpurie; dacă Faur este urât, luna mai va fi frumoasă; dacă nu e vifor în februarie, viforul vine la Paști.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău