În vizită la Auschwitz, Angela Merkel își exprimă „rușinea profundă”

  • 06 Decembrie 2019 15:46
În vizită la Auschwitz, Angela Merkel își exprimă „rușinea profundă”

Cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat vineri "rușinea profundă" față de atrocitățile germane comise la Auschwitz în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, într-o alocuțiune rostită în timpul primei sale vizite la situl fostului lagăr de exterminare nazist, situat pe teritoriul Poloniei, transmite dpa și AFP, potrivit Agerpres.

Angela Merkel a subliniat în discursul său necesitatea ca ororile petrecute la Auschwitz să nu fie uitate.

Chiar dacă atrocitățile comise în lagăr ne lasă fără cuvinte, tăcerea nu este un răspuns, a menționat Merkel, notând că nu trebuie să se uite că germanii s-au făcut vinovați de cele întâmplate. Este important ca autorii să fie identificați în mod clar, întrucât "datorăm acest lucru victimelor și nouă înșine", a spus cancelarul german.

"Rememorarea crimelor, numirea autorilor lor și omagierea victimelor reprezintă o responsabilitate permanentă. Nu este negociabil și este inseparabil de țara noastră. A fi conștienți de această responsabilitate este parte a identității noastre naționale", a declarat Angela Merkel.

Ea a subliniat de asemenea în discursul său că nu va exista toleranță față de antisemitism în Germania și în Europa.

Înainte de discurs, cancelarul german și premierul polonez Mateusz Morawiecki au depus jerbe la "Zidul morții" de la Auscwhwitz, unde au fost executați mii de deținuți ai lagărului, mai ales deținuți politici polonezi.

Premierul polonez a avertizat la rândul său într-un discurs că istoria lagărului de la Auschwitz nu trebuie uitată, amintirea atrocităților comise aici fiind o datorie față de victime.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău