În vizită în Atena, Xi Jinping vrea ''întărirea comerțului bilateral'' între China și Grecia

  • 11 Noiembrie 2019 15:58
În vizită în Atena, Xi Jinping vrea ''întărirea comerțului bilateral'' între China și Grecia

Președintele chinez Xi Jinping, ajuns duminică seară la Atena pentru o vizită oficială de trei zile, a avut luni o întrevedere cu președintele și premierul eleni și a pledat pentru "întărirea comerțului bilateral" între China și Grecia, aceasta din urmă căutând noi investiții după ieșirea dintr-un deceniu de criză, relatează AFP, preluat de Mediafax.ro

"Vrem să întărim comerțul bilateral și să facem investiții în sectorul bancar", a declarat Xi Jinping după ce s-a întâlnit cu președintele Prokopis Pavlopoulos și cu premierul Kyriakos Mitsotakis. Președintele chinez, care este însoțit de ministrul comerțului, Zhong Shan, a spus că "moștenirea culturală importantă din cele două țări" întărește relațiile dintre ele, înainte de a semna acorduri bilaterale.

În total, 16 acorduri urmează a fi semnate în domenii precum energia, marina comercială, în special valorizarea și expansiunea portului Pireu, din apropiere de Atena, aviația, educația, proiecte de investiții reciproce și exportul de produse agricole grecești în China, potrivit unei surse guvernamentale elene.

"Această vizită marchează o nouă etapă în relațiile noastre", a declarat Kyriakos Mitsotakis, al cărui obiectiv de la alegerea sa în iulie este de a atrage investiții străine în vederea consolidării creșterii economice a Greciei după criza datoriilor din 2010-2018.

"China mizează pe poziția geostrategică a țării", a declarat el după întâlnirea cu Xi Jinping. Oficialul grec a confirmat că va efectua o vizită în China în aprilie, după ce s-a aflat la Târgul de importuri de la Shanghai săptămâna trecută, unde a fost însoțit de o delegație de 60 de oameni de afaceri greci.

Pireu, principalul port grec din apropiere de Atena, pe care Beijingul îl consideră o rampă pentru expansiunea sa comercială în Europa, este deținut de gigantul în transporturi maritime chinez COSCO. "Pireu va deveni punct de tranzit între Grecia și Asia (...), poarta principală spre și dinspre Asia", a mai spus Kyriakos Mitsotakis.

"Datorită cooperării noastre, Pireu a devenit cel mai mare port din Mediterana și unul dintre cele mai importante proiecte din inițiativa 'Noile drumuri ale mătăsii'", a declarat la rândul său președintele chinez.

Concesionarea în 2008 către COSCO (China Ocean Shipping Company), al cărei sediu este la Hong Kong, a primelor două terminale ale portului Pireu a marcat începutul unei cooperări strânse între cele două țări.

În cursul ultimelor 15 ani, armatorii greci au construit în China peste o mie de ambarcațiuni, la un cost de peste 15 miliarde de euro.

În 2016, cumpărarea de către COSCO, principalul investitor din Grecia, a 67% din acțiunile portului Pireu și ale celui de-al treilea și ultim terminal până în 2052 a confirmat importanța Chinei în Grecia.

Nevoită în timpul crizei să privatizeze numeroase organisme și sectoare publice pentru a putea rambursa împrumuturile sale enorme, Grecia consideră China un partener privilegiat.

"Investiția totală a COSCO ar urma să ajungă în total la un miliard de euro, după cele 600 de milioane deja investite în acești ultimi zece ani, și la crearea a 3.000 de locuri de muncă", a spus premierul grec la Shanghai.

În sectorul bancar, o agenție a Băncii Chinei, a patra din lume, va fi creată în Grecia, precum și un birou de reprezentare a Băncii Comerciale și Industriale a Chinei (ICBC), în prezența președintelui său, Chen Siqing, potrivit unei surse guvernamentale elene.

Grecia a aderat la un vast program de investiții de 906 miliarde de euro în "Noile drumuri ale mătăsii", proiect prin care Beijingul vizează să lege China de Asia, Europa și Africa prin porturi, linii de cale ferată, aeroporturi și parcuri industriale.

Circa 500.000 de turiști chinezi sunt așteptați în Grecia în viitorii doi ani, comparativ cu mai puțin de 200.000 în 2019, potrivit lui Mitsotakis.

O altă ilustrare a apropierii dintre cele două țări o reprezintă acordarea în acest an a "vizelor de aur" (valabile pe 5 ani, cu posibilitate de înnoire) pentru 3.400 de chinezi care au investit în domeniul imobiliar elen, China ajungând în fața Rusiei și Turciei în privința acestui program lansat în 2013.

Vizita lui Xi Jinping în Grecia este o etapă a călătoriei sale spre Brazilia, unde urmează să asiste la ceremonia de închidere a summitului BRICS, care va avea loc între 13 și 14 noiembrie și care reunește lideri din cinci țări: Africa de Sud, Brazilia, China, India și Rusia.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău