În urmă cu 36 de ani orașul columbian Armero a fost distrus în urma unei erupții devastatoare, iar 23.000 de oameni au murit

  • 13 Noiembrie 2021 17:54
În urmă cu 36 de ani orașul columbian Armero a fost distrus în urma unei erupții devastatoare, iar 23.000 de oameni au murit

Pe 13 noiembrie 1985 a avut loc una dintre cele mai devastatoare erupții vulcanice ale secolului XX. Vulcanul Nevado del Ruiz din Columbia a erupt, producând laharuri (scurgeri noroioase) uriașe, care au distrus orașul Armero, aflat la 50 de kilometri de munte.

Lahar este un termen care provine din Indonezia și descrie o scurgere de noroi care apare în cazul anumitor erupții vulcanice. Materialul vulcanic se amestecă cu apa și rezultă un noroi de consistența cimentului ud. Erupția vulcanului Nevado del Ruiz a topit cantități uriașe de zăpadă și gheață în doar câteva ore, provocând laharurile, scrie digi24.ro.

Erupția s-a petrecut pe 13 noiembrie, după prânz. Deși inițial s-a cerut evacuarea orașului, această măsură a fost anulată. Scurgerile de noroi s-au produs abia spre seară, în urma unor explozii, și au lovit orașul Armero în jur de ora 23, când majoritatea locuitorilor dormeau sau se pregăteau de culcare.

Aproape întreaga populație de 23.000 de oameni din Armero a murit în urma erupției. Astăzi, pe locul unde s-a aflat orașul mai există doar ruinele caselor distruse.

Cea mai cunoscută victimă a tragediei de la Armero este Omayra Sánchez, o fetiță de 13 ani. Omayra a fost prinsă între dărâmături, aproape de casa unde locuia, având la suprafață doar capul și brațele. Amestecul de material vulcanic s-a solidificat până la sosirea echipelor de intervenție, iar fetița a rămas "zidită" de la mijloc în jos. Echipele de intervenție au încercat s-o salveze, dar nu au reușit, iar ea a murit la 60 de ore de la erupție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău