În urma acestui scrutin, finanțarea din partea UE nu va fi reluată, opinie

  • 28 Februarie 2019 08:17
În urma acestui scrutin, finanțarea din partea UE nu va fi reluată, opinie

Comentatorul politic Alexei Tulbure este de părere că în urma alegerilor de duminica trecută, finanțarea din partea Uniunii Europene nu va fi reluată. În opinia lui, ceea ce s-a întâmplat pe 24 februarie a fost o mare fraudă și manipulare și nu pot fi numite alegeri, iar partenerii externi, deși nu au declarat tranșant acest lucru, au menționat că s-au constatat deficiențe pe parcursul campaniei electorale și în ziua alegerilor, transmite IPN.

„Pentru că a fost o condiție foarte clară că acest scrutin trebuie să fie unul democratic, să corespundă rigorilor, normelor și standardelor”, a menționat comentatorul la emisiunea „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV.

Alexei Tulbure consideră că votul de duminică a fost, în mare parte, împotriva actualei guvernări având în vedere că peste 60 de mandate de deputat au fost obținute de partide care s-au declarat împotriva actualului sistem. În opinia lui, blocul ACUM și PSRM ar avea sens să se gândească la o votare situativă. „Eu înțeleg că este imposibilă o coaliție între aceste două forțe, de lungă durată, stabilă, pentru că prioritățile sunt foarte diferite, ca și fobiile, atacurile, însă este o situație de conjunctură, o posibilitate pentru o votare situativă împotriva oligarhatului, împotriva Partidului Democrat în încercarea de a elibera instituțiile statului de oamenii lui Plahotniuc”, spune Alexei Tulbure.

Vicepreședintele Partidului Liberal Democrat, Ion Terguță, candidat pe circumscripția Nisporeni din partea blocului ACUM DA PAS, consideră că „cetățeanul trebuia să înțeleagă faptul că la 24 februarie s-au întâmplat lucruri, care depășesc limita normalului. Din moment ce oamenii s-au simțit atât de manipulați în ziua votului, ar fi trebuit să există „greva cetățeanului”, afirmă Ion Terguță.

Vicepreședintele PLDM spune că dacă își doresc să supraviețuiască în actualul Parlament, socialiștii trebuie să susțină proiectele de lege pe care le-a propus blocul ACUM DA PAS în domeniul combaterii corupției, „dar fără a înainta condiții: lustrația totală în justiție, crearea unui departament național anticorupție doar pentru marii corupți, iar toate averile oamenilor care le-au dobândit ilegal vor trebui confiscate”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău