În unul din supermarketurile din capitală „Țigările se vând fără rând”

  • 09 Aprilie 2022 11:39
În unul din supermarketurile din capitală „Țigările se vând fără rând”

„Țigările se vând fără rând”. Anunțul a fost surprins la casieria unui supermarket din capitală. Contactat de IPN pentru un comentariu, Ghenadie Țurcanu, coordonator de programe la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, a menționat că agentul economic care a plasat anunțul face publicitate indirectă produselor de tutun, încălcând astfel Legea privind controlul tutunului și, totodată, încalcă drepturile altor consumatori care stau la coadă.

 „Este o încălcare a Legii privind controlul tutunului. Actul legislativ nu prevede nicio preferință pentru comercianți de genul să vândă țigările fără rând. Această unitate de comerț creează condiții preferențiale pentru un produs. Nu există reglementări ca unele produse să fie comercializate în anumite condiții preferențiale. Ar putea fi deservite fără rând mamele cu copii mici, persoanele cu necesități speciale, dar nu cumpărătorii care solicită anumite produse”, a explicat Ghenadie Țurcanu.

Potrivit expertului, cazul trebuie raportat la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), pentru că reprezintă o modalitate indirectă de face publicitate la produsele din tutun. „Prin acest anunț (vânzătorul) îndeamnă consumatorii să procure aceste produse fără a sta la rând. ANSP trebuie să verifice și să aplice amenzi pentru promovarea produselor de tutun la punctele de comercializare”, a precizat Ghenadie Țurcanu.

Conform Codului Contravențional, amplasarea și difuzarea publicității în favoarea produselor din tutun, care are scop sau efect direct sau indirect stimularea vânzărilor și sporirea consumului produselor din tutun, se sancționează cu amendă de la 84 la 90 de unități convenționale (4200-4500 de lei),aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 270 la 300 de unități convenționale (13500-15000 lei), aplicate persoanei juridice și cu privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

Solicitat de IPN, deputatul Dan Perciun, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie,  a spus că plasarea unor astfel de anunțuri „este o practică proastă, legalitatea căreie trebuie verificată cu ANSP”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău