În unele școli rusești se vor preda discipline în limba română

  • 02 Noiembrie 2012 16:19
În unele școli rusești se vor preda discipline în limba română

În aproape 20 de școli de limbă rusă, elevii vor studia anul acesta câteva discipline în limba română.

Un proiect pilot s-a desfășurat anul trecut în 10 școli și a fost extins în alte 9 instituții din localități în care locuiec preponderent minorități etnice. Administrațiile școlilor, în care se desfășoară proiectul afirmă că este unul de succes, iar Ministerul Educației promite, în perspectivă, extiderea acestuia în toate școlile cu predare în limba rusă.

La Liceul ”Taras Șevcenko” din Briceni, frecventat în majoritate de etnici ucraineni, administrația a încercat să introducă mai multe obiecte cu predare în limba română, încă înainte de a începe acest proiect al Ministerului Educației. Astfel, ne spune directorul adjunct al instituției, Albina Popovici, elevilor le este mai ușor să învețe limba română și să o vorbescă și în afara orelor la care se predă nemijlocit această disciplină.

Și câteva licee din regiunea autonomă Găgăuză au aderat la acest proiect. Maria Bârlădeanu, profesoară de română de la Comrat, spune că inițiativa este binevenită, întrucât elevii găgăuzi au foarte puține posibilități să vorbească în limba română.

Ministrul adjunct al Educației, Tatiana Potâng, a declarat pentru Radio Chișinău, că proiectul va mai fi testat și anul viitor. După aceasta va fi realizată o analiză de impact, pentru a se vedea cum poate fi extins la nivel național.

În prezent, în program sunt antrenați 42 de profesori, care predau în 57 de clase alolingve 8 discipline în limba română. Între acestea se numără științele, educația fizică, educația civică, educația muzicală, educația moral-spirituală, educația tehnologică și educația plastică. 
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău