În unele grădinițe din Chișinău nu este respectat meniul - model pentru copii

  • 28 August 2017 15:37
În unele grădinițe din Chișinău nu este respectat meniul - model pentru copii

În unele grădinițe din Capitală copiii sunt hrăniți de trei ori pe zi cu paste făinoase și crupe, iar fructele și legumele de sezon lipsesc de pe masă. De asemenea, există instituții preșcolare care nu este respectat meniul- model pentru copii.

Acestea sunt câteva dintre neregulile depistate de specialiștii de la Centrul de Sănătate Publică Chișinău. 

„În alte instituții am depistat că fructele proaspete sunt înlocuite cu fructele. În alimentație predomină foarte multă pâine, paste făinoase, produse de patiserie. Valoarea energetică zilnică care trebuie să fie pentru un copil este formată din lipide și glucide, acesta e un factor de risc, ce poate duce la obezitate”, susține șefa Centrului de Sănătate Publică Chișinău, Luminița Suveică. 

De asemenea, în timpul verificărilor care au durat trei săptămâni, în grădinițe nu au fost depistate produse alimentare cu termen expirat. Potrivit șefei CSP Chișinău, cea mai mare problemă rămâne a fi lipsa bucătarilor și asistenților medicali. Aceasta a mai subliniat că suma de 23 de lei alocată pentru alimentația zilnică a unui copil în grădinițe este insuficientă pentru a acoperi valoarea energică. 

„Nu avem proteine îndeajuns, nu avem fructe îndeajuns și se înlocuiesc cu produse mai ieftine. La o grădiniță privată meniul este de 40 de lei”, a specificat Luminița Suveică. 

Din 4 septembrie, specialiștii de la Centrul de Sănătate Publică  vor verifica alimentația în școli. 

În noiembrie trecut, în Chișinău a fost un scandal care vizează livrarea produselor alimentare alterate și de calitate îndoielnică în grădinițe. Ulterior patru persoane au fost condamnate pe marginea acestui caz, însă nimeni nu a ajuns după gratii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1,03 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău