În ultimii patru ani, au fost acreditate noi servicii pentru persoane cu dizabilități

  • 23 Noiembrie 2021 16:26
În ultimii patru ani, au fost acreditate noi servicii pentru persoane cu dizabilități

Mai multe servicii noi pentru persoane cu dizabilități au fost acreditate în Republica Moldova pe parcursul ultimilor patru ani, iar unele sunt în proces de acreditare, a anunțat Aliona Dumitraș, director executiv al Asociației Obștești „SOS Autism”, în cadrul unei conferințe de presă de la IPN.

Instruirile organizate de Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități în ultimii ani au contribuit la consolidarea echipei „SOS Autism” în ceea ce privește experiența de acreditare socială. Grație experienței acumulate, a putut fi acreditat serviciul Echipă mobilă și urmează altele două: serviciul Centru social pentru copii și Centrul social de zi pentru adulți, a remarcat  Aliona Dumitraș. „Instruirile care le-am avut cu Casa Națională de Asigurări Sociale sau cu Casa Națională de Asigurări Medicale ne-au adus spre un rezultat remarcabil pentru noi și mult așteptat, este vorba inițial de licențierea și acreditarea primului centru medical care prestează servicii pesoanelor cu tulburări din spectru autist, iar ulterior, acest serviciu, am reușit să fie finanțat, partea lui primară, de către Compania Națională de Asigurări în Medicină”, a mai spus director executiv al Asociației Obștești „SOS Autism”. 

Atelierele de consultări publice, organizate în ultimii patru ani, au adus schimbări sesizabile. „De exemplu, completarea nomenclatorului serviciilor sociale ne-a dus la ideea asupra introducerii unei noi profesii, este vorba de profesia de analist comportamental, introdusă în nomenclatorul nou, care este spre aprobare, iar modificarea legislației de achiziții publice – la elaborarea unui nou mecanism pentru procurarea serviciilor oferite de „SOS Autism” beneficiarilor săi și procurarea sau predarea acestui serviciu la stat. Este vorba despre acele servicii despre care am vorbit mai sus – Echipă mobilă și Centre de zi”, a precizat directorul executiv al „SOS Autism”. 

Ludmila Iachim, director executiv al Asociației „Motivație”, a precizat că în componența Alianței Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități sunt peste 40 de organizații de profil. „Activitățile alianței au contribiuit la schimbarea cadrului legal cu privire la angajarea asistată, care este ceva nou pentru Republica Moldova. Cu suportul „Motivație”, am fost implicați în evaluarea a 11 centre de excelență din toată Republica Moldova. Raportul complex care s-a făcut și faptul că am ajuns la reprezentanții instituțiilor, în urma acestor evaluări și a raportului, noi am avut și rezultate. O fetiță în scaun rulant, din mediul rural, își dorea foarte mult să meargă la studii. Prin eforturile comune și în baza evaluării acelei instituții, la care fetița a dorit să meargă, la colegiu, a fost acesibilizat acel colegiu, i s-a dat o cameră separată, unde ea locuia împreună cu persoana care o asista”, a detaliat Ludmila Iachim.

Activitățile menționate au avut loc în cadrul Proiectului „Parteneriate locale și implicare națională pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități”, care a fost implementat de Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități, cu suportul Fundației Est-Europene, în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Guvernul Suediei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău