În ultimii doi ani, numărul persoanelor care au făcut varicelă s-a dublat. Vaccinul împotriva varicelei ar putea fi inclus în Programul Național de Imunizare

  • 01 Martie 16:47
În ultimii doi ani, numărul persoanelor care au făcut varicelă s-a dublat. Vaccinul împotriva varicelei ar putea fi inclus în Programul Național de Imunizare

În ultimii doi ani, numărul persoanelor care au făcut varicelă s-a dublat. Datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică arată că anul trecut au fost înregistrate 11 mii de cazuri, în comparație cu perioada 2020-2021 când erau raportate câte șase mii de cazuri anual. Medicii susțin că numărul de bolnavi a crescut după anularea restricțiilor anti COVID-19. Pentru a menține situația sub control, ANSP propune introducerea vaccinării împotriva varicelei în Programul Național de Imunizare.

Anul trecut 117 copii au fost internați cu varicelă la Spitalul clinic municipal de boli contagioase de copii din Capitală. Stela Cornilova, vice-directoarea spitalului afirmă că numărul internărilor este mai mare de la an la an, scrie Sănătate INFO.

Cel mai multe cazuri de varicele sunt înregistrate în perioada lunilor februarie-aprilie.

Laura Țurcan, medic epidemiolog în cadrul ANSP, spune că majoritatea cazurilor sunt tratate la domiciliu, dar este important ca erupțiile să nu fie sparte fapt care poate duce la infectarea rănilor.

„În cazuri grave, copii sunt spitalizați. Totodată, sunt internate și persoanele care urmează diverse tratamente imuno-supresive. La fel, se procedează și cu cei din casele de copii, de exemplu, pentru a nu răspândi varicela sau în cazul formelor mai grave. Cel mai des, maturii suferă herpes zoster – o formă gravă a varicelei. De aceea, persoanelor ce nu au suferit de varicelă în copilărie, li se recomandă să se vaccineze, indiferent de vârstă, pentru a evita complicațiile”, susține Laura Țurcan.

Specialista a precizat că vaccinul este foarte eficient și previne aproximaitiv 90 la sută din infectare. Potrivit Laurei Țurcan, odată cu creșterea numărului de cazuri de varicelă, comunitatea de medici a venit cu propunerea ca Programul Național de Imunizări să inclusă și vaccinarea împotriva varicelei. 

Ministerul Sănătății susține că următoarea revizuire a Programului Național de Imunizare va avea loc în anul 2028, după ce acesta a fot aprobat anul trecut.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău