În ultimii 3 ani s-au investit peste 37 mln lei în școlile din suburbiile Chișinăului

  • 15 Februarie 16:13
În ultimii 3 ani s-au investit peste 37 mln lei în școlile din suburbiile Chișinăului

În perioada anilor 2020-2023, municipalitatea a alocat fonduri de peste 37 de milioane de lei pentru reparația, modernizarea și extinderea școlilor din suburbiile Chișinăului. Banii au fost alocați pentru construcția de noi încăperi pentru studii, reabilitarea termică, schimbarea sistemelor de încălzire, reparația capitală a acoperișurilor, construcția terenurilor de sport, precum și dotarea cu utilaje și mobilier, transmite IPN.

Primăria municipiului Chișinău menționează că, de exemplu, a finanțat sută la sută proiectul de renovare a sistemului de încălzire de la Liceul teoretic „Grigore Vieru” din comuna Băcioi. Vechea rețea avea o uzură de peste șase decenii. Datorită acestei investiții, acum școala face economii la plata facturilor, pe care le redirecționează pentru alte necesități. 


S-au redus cheltuielile pentru încălzire și la Liceul teoretic „Grătiești”, Gimnaziul din satul Hulboaca, Liceul „Ștefan Vodă” din Vadul lui Vodă, Gimnaziul din Condrița, Gimnaziul din satul Brăila. Clădirile acestor instituții au fost reabilitate termic cu fonduri alocate de municipalitate și din bugetele locale. 

De asemenea, Primăria Chișinău a finanțat proiectele de construcție a acoperișului nou la Gimnaziul nr. 102 din satul Brăila, comuna Băcioi, Școala primară din Băcioi și cea din Budești, Gimnaziul nr. 77 și Liceul „Al. Mateevici” din Cricova, Gimnaziul din satul Dobrogea, Gimnaziul „Gh. Madan” din Trușeni. Montarea acoperișurilor noi a soluționat un șir de probleme provocate de ploi și umiditate, cu care se confruntau aceste instituții.

În perioada 2020-2023 în mai multe școli din suburbii au fost construite și reabilitate terenuri sportive, amenajate și utilate curțile. Cu suportul financiar al Primăriei Chișinău și al celei locale, la Liceul „Dragoș Vodă” din Stăuceni a fost construit un stadion modern cu zone de sport pentru volei, fotbal, baschet, pistă de alergare. Municipalitatea a investit și în două mese de tenis, care au fost instalate în zonă și care sunt accesibile pentru toți doritorii. 

Alte terenuri sportive reparate împreună cu administrațiile locale de nivelul I sunt cele de la Liceul „Ștefan Vodă” din Vadul lui Vodă și de la Gimnaziul din Dobrogea, orașul Sângera. Au fost reparate sălile de sport la Liceul „Budești” și la Liceul „Grătiești”.

Primăria Chișinău și-a asumat cheltuielile pentru pavarea curții, amenajarea cu bănci și felinare a curților de la Liceul „Gr. Vieru” din Băcioi și de la Gimnaziul din satul Brăila. Proiectul de pavare a curții de la Liceul „Dragoș Vodă” a fost finanțat de municipalitate și administrația locală din Stăuceni. 

Municipalitatea a răspuns apelului administrației locale din Durlești pentru a construi un bloc de studii la Liceul „Hyperion”. Primăria Chișinău și-a asumat peste 70% din cheltuielile pentru construcția anexei cu săli de clasă, ateliere și o sală sportivă ultramodernă.

În acești ani, Primăria Chișinău a alocat fonduri în școlile din suburbii și pentru reparația claselor, sălilor festive, claselor de coregrafie, laboratoarelor, a blocurilor sanitare, cantinelor, în dotarea cu utilaj a bucătăriilor, dotarea cu mobilier și inventar sportiv, adaptarea intrărilor pentru elevii cu nevoi speciale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău