În ultimele luni, zeci de cauze penale au fost pornite în urma falsificării certificatelor de vaccinare COVID-19

  • 08 Februarie 2022 10:26
În ultimele luni, zeci de cauze penale au fost pornite în urma falsificării certificatelor de vaccinare COVID-19

În ultimele luni, 94 de cauze penale au fost pornite în urma falsificării certificatelor de vaccinare COVID-19, precum și a acțiunilor de corupție în același context.

Din cele 94 de cauze penale pornite, 70 se referă la acțiunile săvârșite de persoane fizice, 22 - la angajați ai instituțiilor medicale și organelor de drept, iar alte două  la acțiunile persoanelor juridice. Pe 7 februarie curent, în instanța de judecată au fost expediate cu rechizitoriu trei cauze penale care vizează falsul informatic, coruperea pasivă și confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale.

Potrivit unui comunicat al Misterului Sănătății, o parte din cazurile de falsificare s-au produs din cauza existenței unor erori în Registrul de evidență a vaccinării. Astfel, sistemul informațional vulnerabil la fraudă a facilitat ca persoanele cu acces la sistem să elibereze certificate false. În prezent, sunt în proces o serie de perfecționări și reglementări, inclusiv asigurarea schimbului de date cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, care să permită generarea alertelor și eliminarea acestor fraude.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău