În trimestrul II 2021, energia de la Cuciurgan și din Ucraina s-a scumpit cu circa 11% (Mold-street)

  • 13 August 2021 13:37
În trimestrul II 2021, energia de la Cuciurgan și din Ucraina s-a scumpit cu circa 11% (Mold-street)

În trimestrul II al acestui an, prețul de achiziție a energiei electrice din Ucraina și de la Centrala Termoelectrică Moldovenească (de la Cuciurgan) a crescut cu 10,7% față de primul trimestru, arată date ale Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE), transmite mold-street.com.

Astfel, ppotrivit sursei citate, dacă în primul trimestru prețul mediu de achiziție a curentului electric din Ucraina și de la Centrala Termoelectrică Moldovenească (de la Cuciurgan) a constituit 85,4 bani pentru un kWh, apoi în al doilea trimestru s-a ajuns la un cost de 94,5 bani pentru un kWh.

Energia se va scumpi în continuare

Totodată, prețul mediu de achiziție a fost în al doilea trimestru al 2021 cu 7,7% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Scumpirea energiei a fost mult mai semnificativă pentru Premier Energy SRL și FEE Nord SA, dar mai mică pentru furnizorii altertnativi, care importă în special din Ucraina.

Acest fapt se datorează, în special, majorării de la 1 aprilie 2021 cu 10% a prețului mediu de achiziție de la Centrala de la Cuciurgan (regiunea transnistreană), care asigură circa 70% din necesarul de energie electrică a Republicii Moldova.

Dar situația din Ucraina s-a schimbat radical și prețurile acolo au crescut semnificativ, ca urmare a scumpirii semnificative a resurselor energetice: de la cărbune, la gaze sau păcură.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău