În trei luni, geniștii au lichidat circa 50 de obiecte explozive

  • 05 Aprilie 14:38
În trei luni, geniștii au lichidat circa 50 de obiecte explozive

Geniștii Armatei Naționale au lichidat, în primul trimestru al anului curent, circa 50 de obiecte explozive de diferite tipuri. Este vorba despre localități din raioanele Ștefan Vodă, Criuleni, Căușeni, Cimișlia, Anenii Noi, Hâncești și Ialoveni, transmite IPN.

Potrivit ofițerului superior Serviciului geniu, căpitan Ivan Cornegruța, în perioada respectivă, echipa de geniști a Batalionului de Geniu „Codru” a intervenit în localitatea Puhăceni din raionul Anenii Noi, unde muncitorii de la cariera de nisip din apropiere au descoperit o bombă de aviație cu greutatea de 500 de kilograme.

O altă misiune de deminare a fost înregistrată în satul Semionovca din raionul Ștefan Vodă. Aici, geniștii au identificat două proiectile de artilerie de calibru 122 mm, depistate de localnici pe un câmp arabil din apropierea localității.

Totodată, echipa de geniu din Brigada de infanterie motorizată „Ștefan cel Mare” a neutralizat patru obiecte explozive – bombe de aruncător, proiectile de artilerie și o grenadă F-1 – în satul Bardar, raionul Ialoveni, satul Cioara, Hâncești, orașul Căușeni și orașul Sângera din municipiul Chișinău.

Toate munițiile, care datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, au fost transportate la centrele de instruire ale unităților pentru a fi distruse în condiții de maximă siguranță.

În contextul perioadei în care sunt efectuate lucrări agricole, Ministerul Apărării atenționează că există riscul ca cetățenii să descopere în sol obiecte explozive neidentificate. În acest sens, Serviciul geniu face apel către populație privind modul de comportare în cazul descoperirii unor elemente de muniție.

Geniștii militari atenționează că este interzisă atingerea munițiilor cu mâna sau cu alte obiecte, lovirea sau mișcarea munițiilor, găsite în pământ sau la suprafață, demontarea de la muniții a focoaselor sau a altor elemente componente, joaca copiilor cu diferite elemente de muniție, ridicarea, transportul și introducerea lor în diferite încăperi sau locuințe.

Indiferent de starea fizică sau de vechimea elementului de muniție, pericolul ca acesta să fie activ și să producă explozie este maxim. Prin urmare, orice operațiune asupra obiectelor neexplodate trebuie să fie executată numai de către personalul specializat, cu respectarea strictă a procedurilor de securitate. În asemenea situații, persoanele trebuie să anunțe autoritățile locale care vor solicita intervenția grupelor de deminare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Thu
28
Fri
25
Sat
27
Sun
25
Mon
28

Curs oficial BNM 28 Iulie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2186 -0.0664
USD 17.9987 -0.0510
RON 4.3131 -0.0118
UAH 0.6695 0.0010
RUB 0.2441 0.0005
Arhivă Radio Chișinău