În toate școlile a răsunat ultimul sunet al clopoțelului. Care sunt emoțiile și doleanțele celor prezenți la sărbătoare
-
31 Mai 2019 15:45
Ultimul sunet al clopoțelului a răsunat astăzi în școlile din Republica Moldova. Atât pentru absolvenți, elevi, părinți și profesori acesta este un moment de realizare a unor totaluri și de lansare a unor idei. Care sunt emoțiile, doleanțele și sugestiile lor, realatează Radio Chișinău.
Ultimul sunet de clopoțel înseamnă impresii și emoții pozitive, chiar dacă urmează perioada încordată a examenelor pentru mulți dintre elevi. Ei își fac proiecte pentru odihnă, dar și pentru viitorul an de studii. Unii se gândesc serios la noi performanțe școlare, alții vin cu noi sugestii pentru organizarea unei vieți de școlar mai pline de evenimente sportive, spre exemplu:
O elevă: Astăzi a fost o atmosferă extraordinară. Nici nu-mi venea a crede că am ajuns la finele unui an de învățământ!
O elevă: Voi duce dorul acestui an. La anul viitor va trebui să muncesc mai mult, deoarece voi fi absolventă și eu sunt foarte exigentă cu mine însămi.
Un elev: Anul acesta a fost destul de greu pentru mine… sigur, îmi vor lipsi colegii, profesorii pe parcursul verii… Ce schimbări ași vedea în școlile noastre? Mi-ar plăcea să văd terenurile sportive ale școlilor îmbunătățite, modernizate, să fie mai multe competiții sportive, întâlniri între echipe de baschet, fotbal, volei din diferite școli.
Profesorii au venit la careul de sfârșit de an cu bucuria datoriei împlinite, dar și cu speranța unor schimbări radicale în atitudinea față de problemele școlii. Directorul adjunct pentru educație de la liceul Mihai Eminescu, profesoara Loreta Gafton:
„Fiind în pragul unei perioade de vacanță, te gândești la ceea ce am putea să facem că să îmbunătățim procesul de educație, calitatea învățământului, acelor servicii educaționale pe care le oferim copiilor. Dar fără susținerea celor de sus, fără implicarea în problemele majore ale unei instituții de învățământ, multe din speranțele noastre, din aspirațiile pe care le avem, rămân nerealizate.”
Pe lângă emoțiile pozitive ale sfârșitului de an școlar, părinții își mai pun problema organizării odihnei de vară pentru copii. Unii vor ajunge pe litoral, sau vor beneficia de foi turistice costisitoare, alții se vor odihni la bunei, mulți copii însă își vor petrece vara între zidurile clădirilor din capitală:
„Un părinte ne-a relatat că au un copil în clasa 4-a, care merge la fitness și de acolo se organizează o tabără de vară în Bulgaria, unde o foaie turistică va costa 360 de euro. Copiii vor studia limbile străine, vor avea multe activități sportive…
Alt părinte adaogă că vor pleca la tabăra „Poienița veselă”, unde o foaie de odihnă costă 460 de lei pentru 10 zile. Mai apoi vor mai pleca la bunei, căci în oraș nu prea avem ce face, a mai adăogat mamica copilului.”
Și ministrul Educației, Culturi și Cercetării, Monica Babuc, a transmis un mesaj de felicitare cu ocazia sărbătorii, în care le urează elevilor și absolvenților lecturi de calitate și “realizarea cu succes a propriului proiect de carieră”.
În acest an ultimul sunet de clopoțel a răsunat pentru 41 813 elevi din clasele a IX-a și a XII-a.