În timp ce Rusia refuză prunele moldovenești, cotele în Uniunea europeană au fost valorificate pe deplin

  • 04 Octombrie 2017 13:24
În timp ce Rusia refuză prunele moldovenești, cotele în Uniunea europeană au fost valorificate pe deplin

Până la 1 octombrie curent, pe piața Uniunii Europene au fost exportate 10400 de tone de prune în stare proaspătă și uscate, conform datelor operative ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Astfel, cota de export a prunelor, care prevede cantitatea de 10 mii de tone, a fost valorificată pe deplin, iar comparativ cu anul trecut exportul de prune pe piața comunitară s-a majorat  cu 40 la sută, transmite IPN.

Pentru a îndeplini obligațiunile contractuale încheiate cu partenerii europeni, pomicultorii moldoveni solicită majorarea cotei de export a prunelor.

Cele mai mari cantități de prune în stare proaspătă și uscate au fost livrate pe piețele din România (4240 de tone), Polonia (4300 de tone), Letonia (610 tone), Cehia (373 de tone). În prezent prunele moldovenești sunt vândute în zece țări membre ale Uniunii Europene.

Exportul prunelor este efectuat de 96 de companii. O cantitate considerabilă de fructe sunt exportate în Rusia – 18415 mii de tone, cu nouă mii de tone mai puțin comparativ cu anul trecut. Geografia exportului de fructe s-a extins, prunele fiind exportate pentru prima dată în anul curent în SUA, Canada, Irac și alte țări.

Amintim că douăzeci de tone de prune moldovenești au făcut cale întoarsă, joi, 28 septembrie, din Rusia, de la punctul de trecere „Krupeț” din regiunea Kursk.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău